Volledig scherm
stockadr stockpzc motorsport motorcross motor cross © ThinkStock

Illegale crosstocht door de bossen van Hilvarenbeek, 26 crossers op de bon geslingerd

UPDATEHILVARENBEEK/GOIRLE - In de bossen tussen Hilvarenbeek en Goirle zijn zaterdagmiddag in totaal 26 crossers op de bon geslingerd. Daar bovenop krijgen ze nog een vooraankondiging van een dwangsom van 500 euro. Naar schatting honderd deelnemers aan een georganiseerde tocht croste met onder meer quads en buggy's door gebieden die verder verboden zijn voor gemotoriseerd verkeer. 

De groene boa's van Hilvarenbeek en Gorp en Roovert kregen een melding van wandelaars dat zaterdag door de bossen werd gecrost. Nadat de handhavers post hadden gevat, konden ze aan 26 bestuurders boetes uitdelen. Het bleek om een georganiseerde tocht te gaan die in België van start was gegaan. 

De gemeente Hilvarenbeek is van plan om ook bestuursrechtelijke maatregelen te treffen. Alle 26 crossers krijgen een brief van de burgemeester dat ze behalve een boete, ook een dwangsom van 500 euro krijgen opgelegd als ze nogmaals worden betrapt in Hilvarenbeek. ,,Het college van B en W moet daar officieel nog een besluit over nemen, maar het voornemen is er. Er is ons veel aan gelegen om te voorkomen dat ze hier weer komen crossen", laat een woordvoerster weten. 

Een gemeente kiest er steeds vaker voor om buiten het boetesysteem om extra druk uit te oefenen op overtreders. Dat kan bijvoorbeeld gaan om mensen die betrapt zijn met inbrekerswerktuig. Die kunnen ook een vooraankondiging van een dwangsom krijgen die op kan lopen tot duizenden euro's. 

Tilburg e.o.