Volledig scherm
© Ad van der Velden

Jac.P.Thijsse uitkijktoren in Haghorst na twee jaar officieel geopend

HAGHORST - Op een talud aan de Kwelderdijk in Haghorst (gemeente Hilvarenbeek), het zandpad naast het Wilhelminakanaal, staat bij het weidegebied D'n Opslag sinds twee jaar een uitkijktoren. Deze werd donderdag officieel geopend en overgedragen aan Staatsbosbeheer (SBB).

De uitkijktoren draagt de naam van Jac. P Thijsse, medegrondlegger van Natuurmonumenten. In 1910 bezocht Thijsse D'n Opslag en zette zich direct in voor het behoud van dit natuurgebied, ondermeer omdat er veel soorten orchideeën voorkomen.

Niet zonder slag of stoot
De uitkijktoren kwam er niet zonder slag of stoot. In 2010 werd het winnende ontwerp van basisschool St. Jozef uit Haghorst gekozen na een wedstrijd bij alle basisscholen in de gemeente. En nu zes jaar later, is de officiële opening pas van een toren die er overigens al twee jaar staat.

Beleid Den Haag
Beleid uit Den Haag, waardoor er geen budget meer vrijkwam voor natuurprojecten en vervolgens een moeizame zoektocht naar geld waren daar de oorzaak van, volgens Peer Busink (70), voormalig bestuurslid van de vereniging Natuur en Milieu in Hilvarenbeek en aanjager van dit project.

Busink: ,,D'n Opslag is een bijzonder weidevogelgebied waar de grutto in het voorjaar graag vertoeft. We tellen er elk jaar meer. Andere bijzondere soorten zijn de watersnip, de veldleeuwerik, de zomertaling en de slobeend. Wij hopen hier toeristen mee te trekken."

Tilburg e.o.