Volledig scherm
Maarten Jense (foto) arrangeerde de muziek voor De Impresario. Michiel van der Sanden schreef de tekst en Koen Ketelaars doet de regie en vormgeving. © MarieTherese Kierkels / PVE

KlarinetNsemble komt met eerste Hilvarenbeekse familie-opera. 'Opera hoogdravend? Onbekend maakt onbemind'

HILVARENBEEK - De Impresario, zo heet de allereerste Hilvarenbeekse familie-opera die op 26, 27 en 28 januari wordt opgevoerd in Elckerlyc. Een ambitieuze productie waar zo'n 100 mensen aan meewerken, vrij gebaseerd op Mozart's Der Schauspieldirektor. ,,We willen Hilvarenbeek kennis laten maken met het waanzinnige fenomeen opera", aldus dirigent Maarten Jense van het KlarinetNsemble.

Sinds de opening van cultureel centrum Elckerlyc in 2013, stond er al een grote verscheidenheid aan kunstvormen op het Hilvarenbeekse podium. Van concerten tot musicals en van toneelstukken tot cabaretvoorstellingen. Eén genre ontbrak tot nu toe: de opera. Dat is ook niet zo gek, als je bedenkt wat er allemaal komt kijken bij zo'n productie. Een orkest, een cast met bijzonder zang- én acteertalent, de kleding, de grime. Maar Jense durfde de uitdaging aan te gaan met zijn KlarinetNsemble. Hij schakelde dorpsgenoot Michiel van der Sanden in om de tekst te schrijven en vroeg Koen Ketelaars de vormgeving en regie te verzorgen.

Het resultaat is een vrolijke opera, die grotendeels ook een eerbetoon is aan het leven van Mozart en zijn muziek. ,,We noemen het 'familie-opera' om de laagdrempeligheid te benadrukken", zegt Jense. ,,Het woord opera schrikt nog wel eens af, maar onbekend maakt onbemind." 

Volledig scherm
Lizet van Beek, Huub de Bruijn en Margret Engel spelen de hoofdrollen in De Impresario. © KlarinetNsemble Hilvarenbeek

De opera wordt op zondag 21 januari voorafgegaan door een bijeenkomst in Elckerlyc, waar Van der Sanden de gerenommeerde orkestleider Jac van Steen interviewt over zijn liefde voor Mozart. Er wordt dan ook opgetreden door Clara Peijnenborgh (16 jaar) die een aria uit de opera Cosi fan tutte zingt. Nathan Klopper (13 jaar) speelt de Vioolsonate in e KV 304. Ze worden begeleid door pianiste Kathelijn van de Loo. De bijeenkomst begint om 11.00 uur en het wordt aangeraden om te reserveren.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.