Koning Willem-Alexander verrast gemeente Hilvarenbeek met informeel bezoek

Foto's + videoHILVARENBEEK - De dorpen Haghorst en Esbeek in de gemeente Hilvarenbeek zijn vanmiddag verrast door een informeel werkbezoek van Willem-Alexander. De koning liet zich op verschillende locaties bijpraten over de succesvolle burgerinitiatieven in de kernen, zoals de energiecoöperatie Hilverstroom, de Andreas Schotel kunstroute en de dorpscoöperaties van de dorpen Esbeek, Biest-Houtakker en Diessen.

Het koninklijke bezoek, dat vooraf slechts bij een handjevol ingewijden bekend was, begon om 15.00 uur in Haghorst. Daar nam Willem-Alexander onder meer een kijkje in het oude pomphuis, dat door vrijwilligers van Hilverstroom is omgebouwd tot kleinschalige waterkrachtcentrale.

Daarna vertrok de koning naar Esbeek, waar hij werd ontvangen door de lokale kunstenaar Hannes Verhoeven. Die liet de koning het nieuwste kunstproject langs de Andreas Schotel kunstroute zien, de nog in aanbouw zijnde Melkfabriek. Deze reusachtige koe wordt gebouwd door tientallen vrijwilligers uit het dorp.

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander met burgemeester Ryan Palmen bij Pomphuis Haghorst. © Jeroen Verhelst
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander schudt burgemeester Ryan Palmen van Hilvarenbeek de hand. © Jeroen Verhelst

Adrianuskerk

Vervolgens vertrok het gezelschap naar de Adrianuskerk in Esbeek. Deze wordt momenteel wordt momenteel omgebouwd tot brede school, met onder meer de kinderopvang en basisschool. De verbouwing was een initiatief van de dorpscoöperatie, die uiteindelijk door de gemeente werd omarmd.

Willem-Alexander werd rond 16.30 uur tenslotte welkom geheten in café het Schuttershof, waar verschillende burgerinitiatieven zich presenteerden. Ook was er aandacht voor het besluit van de Hilvarenbeekse politiek om voortaan raadsbreed samen te werken. Om 17.00 uur nam koning Willem-Alexander afscheid van de Bekenaren.

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander © Jeroen Verhelst
Volledig scherm
De koning bij de reusachtige koe in aanbouw van kunstenaar Hannes Verhoeven (met petje). © Jeroen Verhelst
Volledig scherm
De koning op het kunstwerk in aanbouw. © Erik van Hest/BD
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander in Esbeek. © Jeroen Verhelst
Volledig scherm
De koning met vrijwilligers van Hilverstroom. © Jeroen Verhelst
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander in Esbeek. © Jeroen Verhelst
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander met vrijwilligers van energiecoöperatie Hilverstroom. © Jeroen Verhelst
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.