Volledig scherm
De weg tussen Hilvarenbeek en Oirschot, ter hoogte van Diessen. © Googlemaps

Massale bomenkap Diessen voorlopig van de baan

BREDA/HILVARENBEEK - De rechter heeft de kap van 76 bomen aan de provinciale weg tussen Hilvarenbeek en Oirschot voorlopig geblokkeerd. De provincie wil op termijn zelfs 185 bomen verdwijderen om de N395 veiliger te maken. 

De kap van de eerste 76 bomen aan de Beerseweg bij Diessen werd aangevochten door de vereniging Natuur & Milieu Hilvarenbeek, het B-team (een adviesorgaan van de gemeente) en de stichting Wij-wel. Nadat de provincie weigerde zelf het neerhalen van de bomen even uit te stellen in afwachting van een uitspraak van de rechter, vroegen zij een voorlopige voorziening aan.

De voorzieningenrechter in Breda heeft de kapvergunning van de gemeente Hilvarenbeek nu alsnog opgeschort. Dat betekent dat de bomen in elk geval blijven staan tot er een definitieve uitspraak is van de rechtbank. De voorzieningenrechter roept ook de vraag op welke overheid de bevoegde instantie is: de gemeente of de provincie. 

Verdeeldheid in Diessen

De kwestie leidt tot forse verdeeldheid in Diessen. Veel inwoners vinden het onbegrijpelijk dat de toegestane snelheid omhoog gaat van 60 naar 80 kilometer per uur en dat zoveel bomen moeten verdwijnen. Direct aanwonenden van de Beerseweg juichen dat laatste juist toe: de bomenrij zou een veilige oversteek ernstig belemmeren. 

  1. Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente
    kaart

    Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente

    LOON OP ZAND - Lokale heffingen brengen dit jaar naar verwachting bij een groot deel van de Nederlandse gemeenten meer geld in het laatje. Een groot deel wordt betaald door inwoners zelf, het overige deel komt van bezoekers. Vooral Loon op Zand denkt de schatkist in 2020 flink te spekken ten opzichte van vorig jaar. De opbrengsten stijgen hier met maar liefst 29,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Tilburg e.o.