Volledig scherm
Molenaar Onno Wubbels monstert de wieken van molen De Doornboom in Hilvarenbeek. © Jan Klerks

Molenaars van De Doornboom in Hilvarenbeek kunnen half oktober weer volop meel leveren aan de warme bakkers

HILVARENBEEK - Bart Hoofs, een van de molenaars van De Doornboom in Hilvarenbeek, is tevreden over de voortgang van de restauratie: ,,Na wat strubbelingen met het vinden van nieuwe, passende stenen en geschikte voegers loopt het nu erg vlot."

Halverwege oktober moet de klus erop zitten. Hoofdaannemer is De Bonth van Hulten, waarvan medewerkers de togen van alle ramen en deuren opnieuw hebben opgemetseld. Onderaannemer Takkenkamp kon daarna aan de slag met het opnieuw voegen van de stenen romp. Dat gebeurt met een speciale mortel, die zich hecht aan de oude voegen.

,,Omdat er al een steiger rond de molen stond is na controle van de dakbedekking van de kap besloten die ook meteen te vervangen", meldt Hoofs. ,,Molenmakerij Coppes En Zn. heeft inmiddels die dakbedekking vernieuwd en delen van het houten dakbeschot vervangen. Ook is de askop opnieuw geschilderd, net als de staartbalk waarmee de molen op de wind wordt gezet."

De beide toegangsdeuren op de molenberg zijn eveneens gerestaureerd. De karakteristieke Moorse omlijstingen rond de ramen en deuren  komen ook weer terug.

De vrijwilliger molenaars gaan ervan uit medio oktober weer vijf warme bakkers volop van consumptiemeel te kunnen voorzien. Tot dan wordt doorgegaan met malen, maar is de productie lager. 

Ook tijdens de werkzaamheden is de molen elke zaterdag te bezichtigen van 10 tot 17 uur.

Volledig scherm
Molenaar Onno Wubbels werkt de wieken van molen De Doornboom in Hilvarenbeek bij © Jan Klerks
Volledig scherm
Metselaar van de firma Takkenkamp werkt aan molen De Doornboom in Hilvarenbeek © Jan Klerks
Volledig scherm
Timmerman werkt aan molen De Doornboom in Hilvarenbeek © Jan Klerks
Volledig scherm
Molen De Doornboom in Hilvarenbeek (anno 1857) © Jan Klerks
  1. Tessa uit Esbeek maakte een film over haar overleden vader: 'Het was de beste therapie ooit’
    PREMIUM
    VIDEO

    Tessa uit Esbeek maakte een film over haar overleden vader: 'Het was de beste therapie ooit’

    ESBEEK - Ze was pas twaalf. En wat weet je nou eigenlijk van je ouders als je twaalf bent? Niet veel, besefte Tessa Moors. Zou ze haar vader na zijn dood daarom snel vergeten? Wist ze wel genoeg over de man die plots uit haar leven werd weggerukt? In een poging hem beter te leren kennen, maakte ze een film over hem met de herinneringen van anderen. Haar manier van rouwverwerking. ,,En het bleek betere therapie dan al die gesprekken met de psychiater bij elkaar.’’

Tilburg e.o.