Volledig scherm
De afgelegen Koningin Julianaweg in Haghorst. © Google Street View

Omstreden uitbreiding varkensstal aan Julianaweg Haghorst op losse schroeven

DEN HAAG/HAGHORST – Het is zeer de vraag of het nog ooit komt tot de bouw van een nieuwe, grotere varkensstal aan de Koningin Julianaweg in het buitengebied van Haghorst. Varkenshouder Heuvelmans verloor deze week een zaak voor de Raad van State over het plan, dat bij de buurt op fel verzet stuit.

De Raad van State bepaalde dat de gemeente Hilvarenbeek in zijn recht stond toen die in tweede instantie toch een (omgevings)vergunning weigerde voor de nieuwe stal van Heuvelmans. Zijn plan voldoet niet aan de regels van het zogeheten stalderingsbeleid. Dat is ingevoerd om de Brabantse veestapel te laten krimpen en komt er in het kort op neer dat een veehouder alleen uit mag breiden als er elders voor minimaal 110 procent van het staloppervlak wordt gesloopt.

Heuvelmans hoopte tevergeefs dat de gemeente en Raad van State zijn aan de Beerseweg beëindigde varkenshouderij als staldering zou meerekenen. Maar dat doet het hoogste bestuursrechtscollege niet omdat dat bedrijf in het kader van de ruimte-voor-ruimteregeling is beëindigd, een andere regeling dus. De vraag is of Heuvelmans ooit nog een nieuwe stal kan bouwen, want een nieuwe bouwaanvraag zal aan nog strengere veehouderij- en milieunormen moeten voldoen.

Al zes jaar bezig

Heuvelmans zal de uitspraak als een koude douche ervaren, omdat hij al zes jaar bezig is de nieuwe stal te bouwen en telkens door aangescherpt veehouderijbeleid wordt ingehaald. Hij heeft al lang een onherroepelijke milieuvergunning voor de uitbreiding van de nieuwe stal, waarmee Heuvelmans in theorie zijn veestapel van 3.600 naar ruim 4.700 varkens uitbreiden. Maar daarvoor is nu eenmaal een nieuw stalgebouw nodig, en met de omgevingsvergunning (wat vroeger bouwvergunning heette) gaat het dus mis. 

Tilburg e.o.