Volledig scherm
De gemeente wil het landbouwverkeer uit de kern Hilvarenbeek weren en onderzoekt een alternatieve route. © Sander Verhoeven / Beeld Werkt

Oplossing voor landbouwverkeer kern Hilvarenbeek stukje dichterbij. 'Er zijn volop mogelijkheden'

HILVARENBEEK - De oplossing voor de overlast van landbouwverkeer in de kern Hilvarenbeek lijkt een stukje dichterbij na een onderzoek van Monumentenhuis Brabant. Daaruit blijkt dat zandwegen ten westen van de kern mogelijk gebruikt kunnen worden voor een omleiding. De gemeente Hilvarenbeek gaat de haalbaarheid van de alternatieve route verder onderzoeken.

Het landbouwverkeer is al jaren een bron van ergernis en zorg in het dorp. De vrachtwagens en tractoren in de smalle dorpsstraten zorgen regelmatig voor onveilige situaties. Het college wil het agrarisch verkeer dan ook via de westkant van het dorp omleiden. Wethouder Silvia Bloemsma (Gemeenschapslijst) vreesde echter dat een aantal zandwegen niet gebruikt kon worden vanwege de cultuur-historische waarde van die wegen.

Volgens het Monumentenhuis is er bij een aantal wegen inderdaad sprake van cultuur-historische waarde, maar kunnen de wegen toch deels verhard worden, mits er goed nagedacht wordt over materiaal en kleur. Directeur Harrie Maas van het Monumentenhuis: ,,Er zijn volop mogelijkheden om dat te realiseren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een leemachtige, met steen bewerkte laag, maar er zijn ook andere opties." Overigens raadt de provincie in een advies de verharding van een zandpad bij de sportvelden af.

De beoogde omleidingsroute voor het landbouwverkeer:

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Tessa uit Esbeek maakte een film over haar overleden vader: 'Het was de beste therapie ooit’
    PREMIUM
    VIDEO

    Tessa uit Esbeek maakte een film over haar overleden vader: 'Het was de beste therapie ooit’

    ESBEEK - Ze was pas twaalf. En wat weet je nou eigenlijk van je ouders als je twaalf bent? Niet veel, besefte Tessa Moors. Zou ze haar vader na zijn dood daarom snel vergeten? Wist ze wel genoeg over de man die plots uit haar leven werd weggerukt? In een poging hem beter te leren kennen, maakte ze een film over hem met de herinneringen van anderen. Haar manier van rouwverwerking. ,,En het bleek betere therapie dan al die gesprekken met de psychiater bij elkaar.’’

Tilburg e.o.