Volledig scherm
Mizzi was met haar 53 jaar de oudste witwanggibbon van Europa. © Safaripark Beekse Bergen

Oudste bewoner van Safaripark Beekse Bergen overleden

HILVARENBEEK - De oudste bewoner van Safaripark Beekse Bergen is overleden. Het dierenpark heeft donderdagochtend afscheid moeten nemen van witwanggibbon Mizzi. Zij is 53 jaar oud geworden. 

Volledig scherm
Witwanggibbon Mizzi en haar 17-jaar jongere partner Erich. © Safaripark Beekse Bergen

Het aapje was niet alleen het oudste dier van het wildlifepark in Hilvarenbeek. Ze was ook de oudste witwanggibbon in Europa. Voor een witwanggibbon is 53 jaar een zeer respectabele leeftijd. In het wild wordt de soort gemiddeld zo’n 30 jaar.

Volgens woordvoerder Jeroen Floor zijn de verzorgers zeker aangeslagen door het overlijden. ,,Ze hebben toch een lange tijd voor haar gezorgd. Ondanks dat het een oud dier was, komt het als verrassing.”

Op het gibboneiland blijft nu haar partner Erich alleen achter. ,,We gaan wel kijken wat we daarmee doen. Of hij nog gezelschap krijgt, of verhuist naar een ander park. Dat weten we nog niet.”

Een mogelijke verhuizing zal onderdeel zijn van het Europees fokprogramma waaraan Beekse Bergen meedoet. Floor: ,,Dat is een samenwerking tussen alle gerenommeerde dierentuinen in Europa. Daarin reguleren we de uitwisseling van dieren.” De parken zorgen er zo samen voor dat een dierensoort altijd in stand blijft.

Hannover

Mizzi verhuisde op 12 oktober 1989 vanuit Hannover samen met haar 17-jaar jongere maatje Erich naar de Beekse Bergen. In totaal bracht zij in Hilvarenbeek drie jongen ter wereld. Die wonen inmiddels allemaal in andere dierentuinen. 

In mei 2016 was het nog groot feest in de dierentuin. Toen werd met een heuse fruittaart de 50e verjaardag van Mizzi gevierd:

  1. Wooninitiatief Benjamin in Diessen krijgt cheque van ANWB voor rolstoelbus, ‘Want mobiel zijn brengt geluk’

    Wooninitia­tief Benjamin in Diessen krijgt cheque van ANWB voor rolstoel­bus, ‘Want mobiel zijn brengt geluk’

    DIESSEN - Stichting Benjamin uit Diessen heeft vrijdag een cheque van 10.000 euro ontvangen van de ANWB. Het geld is bedoeld voor de aanschaf van een rolstoelbus voor complex De Nieuwe Eenhoorn, waar naast Benjamin ook dorpscoöperatie Wij-Wel een plekje krijgt. Stichting Benjamin kreeg de cheque nadat het als winnaar was gekozen in de campagne Samen in Actie van het ANWB-fonds.

Tilburg e.o.