Volledig scherm
Ponyclub De Vrolijke Rakkers in Esbeek in betere tijden. © BD

Paardenclub Esbeek stopt na vergane glorietijden

ESBEEK - De eens zo bloeiende en actieve Ruitersportverenging RSV Esbeek houdt het na 60 jaar voor gezien. ,,De feiten liggen er. En aan een dood paard moet je niet trekken", vindt Piet Verhoeven (70), die bijna veertig jaar lang de functie van voorzitter en bestuurslid bekleedde.

De Esbeekse paardenrijsport beleefde hoogtijdagen toen paardenvriend en bestuurslid Wim Abrahams in 1978 manege De Broeksie opende in de Groenstraat.  Iedereen kon gaan paardrijden, want ook al was men niet van boerenkomaf, een viervoeter was makkelijk te stallen. Ponyclub De Vrolijke Rakkers en Rijvereniging De Paardenvriend fuseerden in 1999 en RSV Esbeek bestond toen uit een vijftigtal leden. De ruiters presteerden op hoog niveau. Toen in 2006 de manege in de Groenstraat in niet-Esbeekse handen terecht kwam en ook geen manegefunctie meer had, ging het bergafwaarts met RSV Esbeek.

Marion Kluijtmans (56), secretaris sinds 1989: ,,De belangstelling in paardrijden is er wel, maar niet meer in clubverband. De ouders hebben zo minder verplichtingen. Deze sport kun je ook niet 'half' doen. Het is een hobby die veel tijd eist en waar het hele gezin mee is gemoeid. Ondertussen is er veel aanbod in andere sporten bij gekomen."

De vereniging telde op het laatst nog maar veertien leden op papier, waarvan vijf rijdende. Er was dus onvoldoende draagkracht. Met pijn in het hart is daarom de knoop doorgehakt. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.