Volledig scherm
Ponyclub De Vrolijke Rakkers in Esbeek in betere tijden. © BD

Paardenclub Esbeek stopt na vergane glorietijden

ESBEEK - De eens zo bloeiende en actieve Ruitersportverenging RSV Esbeek houdt het na 60 jaar voor gezien. ,,De feiten liggen er. En aan een dood paard moet je niet trekken", vindt Piet Verhoeven (70), die bijna veertig jaar lang de functie van voorzitter en bestuurslid bekleedde.

De Esbeekse paardenrijsport beleefde hoogtijdagen toen paardenvriend en bestuurslid Wim Abrahams in 1978 manege De Broeksie opende in de Groenstraat.  Iedereen kon gaan paardrijden, want ook al was men niet van boerenkomaf, een viervoeter was makkelijk te stallen. Ponyclub De Vrolijke Rakkers en Rijvereniging De Paardenvriend fuseerden in 1999 en RSV Esbeek bestond toen uit een vijftigtal leden. De ruiters presteerden op hoog niveau. Toen in 2006 de manege in de Groenstraat in niet-Esbeekse handen terecht kwam en ook geen manegefunctie meer had, ging het bergafwaarts met RSV Esbeek.

Marion Kluijtmans (56), secretaris sinds 1989: ,,De belangstelling in paardrijden is er wel, maar niet meer in clubverband. De ouders hebben zo minder verplichtingen. Deze sport kun je ook niet 'half' doen. Het is een hobby die veel tijd eist en waar het hele gezin mee is gemoeid. Ondertussen is er veel aanbod in andere sporten bij gekomen."

De vereniging telde op het laatst nog maar veertien leden op papier, waarvan vijf rijdende. Er was dus onvoldoende draagkracht. Met pijn in het hart is daarom de knoop doorgehakt. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Kermis in Hilvarenbeek in 2019 op andere datum én in nieuw jasje

    Kermis in Hilvaren­beek in 2019 op andere datum én in nieuw jasje

    HILVARENBEEK - De kermis in Hilvarenbeek wordt in 2019 niet gehouden in het traditionele tweede weekend van juni, maar in het weekend vóór Hemelvaart. Dat heeft het Beekse college besloten omdat het tweede weekend van juni volgend jaar gelijk valt met Pinksteren. Veel kermisexploitanten hebben dan een vaste plek op pinksterevenementen. Hilvarenbeek wil de kermis in 2019 ook aangrijpen voor een aantal vernieuwingen.
  2. Inbreker loopt op gemak rond in woning Diessen, neemt spullen mee, kijkt recht in camera en komt terug voor tweede ronde

    Inbreker loopt op gemak rond in woning Diessen, neemt spullen mee, kijkt recht in camera en komt terug voor tweede ronde

    DIESSEN - Een getatoeëerde inbreker die op z'n dooie akkertje rondwandelt, dingen meeneemt, weggaat en even later nog eens terugkomt om een tweede lading mee te nemen. Ondertussen kijkt hij ook nog eens recht in de bewakingscamera. De politie toonde dinsdagavond in Opsporing Verzocht de opvallende beelden die de bewakingscamera van de woning aan de Echternachtstraat in Diessen registreerden op 21 mei.

Tilburg e.o.