Volledig scherm
Omwonende Hannie Stappers maakte deze foto van het grove puingranulaat op de Roovert. © Hannie Stappers

Partij voor de Dieren stelt vragen over puinlaag op Roovert in Hilvarenbeek

HILVARENBEEK - De Statenfractie van de Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld over een nieuwe laag puinafval op de Roovert in Hilvarenbeek. Volgens de partij vertoont de zandweg meer gelijkenis met een milieustraat dan met een cultuurhistorisch zandpad in een natuurgebied. Zo zouden er roestige spijkers, vlijmscherpe stenen en plastic tussen het puin liggen. 

Statenlid Paranka Surminkski heeft gedeputeerde staten om opheldering gevraagd. Zij wil weten of het gebruikte afval gecertificeerd is voor zandpaden en of dit niet tot vervuiling van de bodem zal leiden. ,,Het afval is niet goed voor de ecologische functie van de weg", stelt het statenlid.

De gemeente Hilvarenbeek laat in een reactie weten dat er zo'n zes weken geleden inderdaad een nieuwe laag puingranulaat is aangebracht. ,,Meestal schaven we de paden alleen, soms voeren we wat puingranulaat aan." Volgens een medewerker heeft het huidige puingranulaat niet de voorkeur. ,,Ons belangrijkste bezwaar is het visuele aspect; het is een bont geheel. Het materiaal is daarnaast ook wat grover. Dat is niet per se een nadeel. Hoe fijner het puin is, hoe harder het verkeer in de regel rijdt en hoe meer het puin ‘verwaait’."

Toch heeft de gemeente de leverancier gevraagd om in de toekomst weer materiaal te leveren dat gelijkmatiger is gezeefd. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.