Volledig scherm
© stock.xchng

Provincie zet Diessense veehouder volledig op slot

DEN HAAG/DIESSEN – De provincie Noord-Brabant wil geen millimeter afwijken van haar strenge regelgeving in de 'verordening ruimte', zo bleek donderdag tijdens de rechtszaak over een Diessense melkveehouder.

De opstelling van de provincie bij de Raad van State viel nog het beste te typeren met de vaststelling dat de veehouder aan de Baarschotsestraat “helemaal niets mag, en zelfs dat niet.” Veehouder Nooijens dacht een redelijk plan te hebben, dat volledig wordt ondersteund door de gemeente Hilvarenbeek. Zelfs wethouder Van de Wiel was donderdag naar Den Haag afgereisd om Nooijens bij te staan.

De Diessense veehouder wil alleen ten noorden van zijn bedrijf en nieuwe mest- en veevoederopslag en een werktuigbouwschuur bouwen. Dat scheelt hem veel heen en weer gerij met mest door het dorp. Alleen maar gunstig voor het milieu en de leefomgeving. Maar de provincie ziet het anders en blokkeerde het Hilvarenbeekse bestemmingsplan met een zogenoemde reactieve aanwijzing. De provincie past haar verordening meedogenloos toe.

Volgens de wethouder en Nooijens raadsman legt de provincie haar eigen regels veel te streng uit. Ook de Raad van State vuurde tal van kritische vragen en suggesties op de provinciewoordvoerster af. Maar die bleef onvermurwbaar vasthouden aan de weigering. De Raad van State zal zelf binnen enkele weken de knoop doorhakken en beoordelen of Nooijens al dan niet nog wat kan bijbouwen. Uitspraak volgt.

Tilburg e.o.