Volledig scherm
In 2012 demonstreerde Rien Vermaire de rommelpot, waarmee hij ook langs zalen trok. © Joris Buijs / PVE

Rien Vermaire (1946-2018) nodigde alle Brabanders uit op zijn feest van herkenning

HILVARENBEEK - Rien Vermaire, op 72-jarige leeftijd na een gevecht tegen kanker overleden, bezorgde volle zalen in heel Brabant het plezier van de nostalgie.

'Historisch cabaret', daaronder vielen zijn dialectvoordrachten te scharen. Hij voerde de rommelpot mee, maar huisslachtingen vormden op zijn feest van herkenning de hoofdmoot. ,,Er zijn nog heel wat mensen die een opengesneden varken op hun netvlies hebben staan", vertelde hij in 2012 het Brabants Dagblad. ,,Ik denk dat ze allemaal terugverlangen naar dat gemeenschapsgevoel uit hun jeugd."

Bloedworst, koaikes, balkenbrij, spek, ham, pootjes, zult, d'n blaos, de rommelpot, de pezerik en kerbenaai voor pastoor: hij schudde er de ene na de andere anekdote over uit zijn mouw.

Slachthuis

Rien Vermaire, in 2012 koninklijk onderscheiden, was geboren en getogen in Oisterwijk. Hij maakte carrière op het slachthuis in de Enschotsestraat in Tilburg en zou voor het werk zijn gezin een aantal jaar meenemen naar Curaçao, waar hij voor zijn verhalen ook al een publiek vond. 

Maar het was in Hilvarenbeek dat Vermaire pas echt zijn draai vond, ook als prins carnaval. Hij liet zich in Beek gelden als animator en organisator. Als voorzitter van de heemkundekring maakte hij zich onder andere sterk voor een bank en een pad die de herinnering aan Alida Lion levend houden. Het Joodse meisje had zich tussen haar klasgenootjes in Hilvarenbeek veilig gewaand, om 26 jaar oud vermoord te worden in Auschwitz.

Rommelpotterij

Zijn dankbaarste publiek, vertelde hij in 2012, waren de mensen die in verzorgingstehuizen aan dementie leden. ,,Het langetermijngeheugen is nog dik in orde. Als het afgelopen is, lopen ze langs me heen zonder te weten wie of wat ik ben. Maar even daarvoor hebben ze wel volop meegezongen met de rommelpotterij. Van die momenten, daar geniet ik van."

  1. Weg van het Vrijthof in Maastricht, op naar de Vrijthof in Hilvarenbeek: 540 mountainbikers zijn onderweg

    Weg van het Vrijthof in Maastricht, op naar de Vrijthof in Hilvaren­beek: 540 mountainbi­kers zijn onderweg

    MAASTRICHT- Het Vrijthof in Maastricht loopt leeg, de Vrijthof in Hilvarenbeek ligt er nog verlaten bij. De KWF Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge is zaterdagochtend van start gegaan. Een groep van 540 mountainbikers uit voornamelijk Midden-Brabant heeft 150 kilometer voor de boeg, waarvan een aanzienlijk deel door België. Rond 14 uur wordt de snelste uit het peloton op de Vrijthof in Hilvarenbeek verwacht. Een dikke zoen van Patty Pitt zal de beloning zijn.

Tilburg e.o.