Volledig scherm
Rien Vermaire met rommelpot en de Bikse toren.

Rien Vermaire trekt volle zalen met slachtanekdotes

HILVARENBEEK - Rien Vermaire uit Hilvarenbeek trekt volle zalen met zijn nostalgische verhalen over de huisslachtingen van varkens. Hij put niet alleen uit zijn jeugd in Oisterwijk, maar ook uit zijn dienstjaren op het slachthuis in Tilburg.


Zesenzestig jaar oud toert hij met jeugdig elan langs zalen en zaaltjes om zijn kostelijke verhalen over 'ouwe vèrrekes' uit te strooien boven een gniffelend en bulderend publiek.
KBO's, KVO's, ZLTO's, EHBO's - ze lusten allemaal pap van de anekdotes uit de tijd van 'bloedworst, koaikes, balkenbrij, spek, ham, pootjes, zult, d'n blaas, de rommelpot, de pezerik en de kerbenaai veur dun pastoor'. Donderdagvond staat hij, op uitnodiging van de plaatselijke heemkundekring, in 't Vrijthof in Oirschot. Aanvang 20 uur. Toegang gratis.
"Ik had nooit gedacht dat het zo'n vlucht zou nemen", lacht Vermaire, wiens kleine gestalte omgekeerd evenredig is aan de ruimte die hij met zijn présence vult. "Maar het is voor veel mensen een feest van herkenning. Ik denk dat ze allemaal terugverlangen naar dat gemeenschapsgevoel uit hun jeugd. Noem het nostalgie."
Voor een uitgebreid artikel over Vermaire en de huisslachtingen, zie het Brabants Dagblad van donderdag.

Volledig scherm
Kinderen met varkens
  1. Tessa uit Esbeek maakte een film over haar overleden vader: 'Het was de beste therapie ooit’
    PREMIUM
    VIDEO

    Tessa uit Esbeek maakte een film over haar overleden vader: 'Het was de beste therapie ooit’

    ESBEEK - Ze was pas twaalf. En wat weet je nou eigenlijk van je ouders als je twaalf bent? Niet veel, besefte Tessa Moors. Zou ze haar vader na zijn dood daarom snel vergeten? Wist ze wel genoeg over de man die plots uit haar leven werd weggerukt? In een poging hem beter te leren kennen, maakte ze een film over hem met de herinneringen van anderen. Haar manier van rouwverwerking. ,,En het bleek betere therapie dan al die gesprekken met de psychiater bij elkaar.’’

Tilburg e.o.