Schattig! Hyena-puppy geboren in Beekse Bergen

VideoHILVARENBEEK - De Beekse Bergen heeft zaterdagochtend een nieuwe bewoner mogen verwelkomen. In het safaripark in Hilvarenbeek werd namelijk een gevlekte hyena geboren. Omdat het nog onbekend is of het om een mannetje of een vrouwtje gaat, is nog niet bekend hoe de jonge spruit gaat heten.

Met de pup en moeder Kaïda gaat het goed. Ze liggen in een zelfgegraven hol, laat het dierenpark woensdagochtend weten. ,,De geboorte is bijzonder te noemen, het komt namelijk niet heel vaak voor dat gevlekte hyena’s in dierenparken geboren worden.” Voor Kaïda was het haar vierde pup. Voor vader Basu is het de eerste keer dat hij papa wordt.

In Europa zijn 41 plekken waar de dieren wonen. Dit is het zesde nest dat dit jaar ter wereld kwam. Safaripark Beekse Bergen mocht in april vorig jaar voor het laatst hyena-pups verwelkomen.

Volledig scherm
De pasgeboren hyena-pup en moeder Kaïdi. © Beekse Bergen

Gevlekte hyena's

Gevlekte hyena’s leven in het deel van Afrika ten zuiden van de Sahara en zijn de grootste en luidruchtigste hyena-soort. ,,Ondanks dat de soort nog niet wordt gezien als bedreigd, neemt het aantal snel af en zitten ze in een fokprogramma van de Europese dierenparken”, legt een woordvoerder van de Beekse Bergen uit.

,,Gevlekte hyena’s kunnen het hele jaar door jongen krijgen. Na een dracht van vier maanden worden er één tot vier jongen geboren. De pups zijn dan ook nog helemaal zwart. Pas als ze wat ouder worden, krijgen ze de bruine vacht met vlekken. Wel hebben ze vanaf het allereerste begin al tandjes, kunnen ze meteen al snel lopen en zijn de ogen direct geopend.”

Beekse Bergen

Moeder en jong verhuizen over zo'n twee weken naar het gezamenlijke hol van de hyena's. ,,Jonge hyena’s blijven de eerst vier maanden vaak onder de grond, maar komen wel een paar keer per dag naar buiten.”

In de Beekse Bergen leven momenteel negen gevlekte hyena’s, verdeeld over twee groepen: vijf mannetjes, drie vrouwtjes en deze pup.  

Volledig scherm
Safaripark Beekse Bergen verwelkomde dit weekend een hyena-pup. © Beekse Bergen

Tilburg e.o.