Volledig scherm
Links de stal die eerder werd gebouwd, maar die op 11 punten van de vergunning afweek. Op het vlak rechts komt de nieuwe stal voor 10.000 varkens. © Beeld werkt

Statenfracties PVV en PvdD eisen opheldering over vergunning voor omstreden megastal Diessen

DEN BOSCH/DIESSEN - De statenfracties van de PVV en Partij voor de Dieren hebben Gedeputeerde Staten om opheldering gevraagd over de gang van zaken rond de megastal aan de Van de Veldenweg in Diessen. Varkenshouder Bert Rijnen kreeg onlangs via rechtswege een nieuwe omgevingsvergunning omdat de provincie er niet in geslaagd was om tijdig te reageren op een vergunningaanvraag voor de stal. 

Rijnen had eerder al een vergunning gekregen voor de bouw van de stal voor 10.000 varkens. De nieuwe aanvraag betrof een wijziging in de constructie van de stal. Dat de provincie niet tijdig wist te reageren is saillant omdat Rijnen al onder een vergrootglas lag, nadat hij bij de bouw van een eerdere megastal in Diessen (voor 6.000 varkens) de regels aan zijn laars lapte.

De PvdD wil dat de beschikking alsnog wordt ingetrokken om ernstige gevolgen voor het algemeen belang te voorkomen. Ook wil de PvdD weten waarom de provincie niet optrad toen de gemeente Hilvarenbeek vroeg om handhavend op te treden tegen de overtredingen rondom de eerder gebouwde stal. 

De PVV ziet in de fout van de provincie het bewijs dat 'het college niet in staat is om bestuurlijk consistent en daarmee betrouwbaar te opereren'. De PVV wil weten hoe vaak het voorkomt dat er niet tijdig wordt gereageerd.

 1. Wethouder Van de Wiel zat niet achter kritisch CDA-artikel over sporthal Hilvarenbeek, 'Woorden van de fractie'
  PREMIUM

  Wethouder Van de Wiel zat niet achter kritisch CDA-artikel over sporthal Hilvarenbeek, 'Woorden van de fractie'

  HILVARENBEEK - De publicatie van een kritisch artikel van het CDA over de exploitatie van de nieuwe sportaccommodatie in Hilvarenbeek, was een initiatief van de fractie. Volgens wethouder Jan van de Wiel (CDA) was hij zelf niet betrokken bij dat besluit, ook al is hij momenteel lijsttrekker. ,,Mijn fractie heeft het artikel geschreven, als portefeuillehouder sta ik daar buiten", aldus Van de Wiel.
 2. Ruzie in Hilvarenbeeks college over sporthal bereikt nieuw dieptepunt, 'Ik ben diep gekwetst en teleurgesteld'

  Ruzie in Hilvarenbeeks college over sporthal bereikt nieuw dieptepunt, 'Ik ben diep gekwetst en te­leur­ge­steld'

  HILVARENBEEK - Wethouder Bernd Roks (VVD) heeft donderdagavond hard uitgehaald naar collega-wethouder Jan van de Wiel (CDA) en diens handelwijze rond de exploitatie van de nieuwe sportaccommodatie in Hilvarenbeek. Roks zegt van de ene in de andere verbazing te zijn gevallen sinds hij het dossier van Van de Wiel overnam. ,,We zijn nu druk bezig om alles weer recht te trekken."

Tilburg e.o.