Volledig scherm
De Yes We Can Clinics in Hilvarenbeek, deze kliniek is speciaal voor jongeren van 13 tot en met 23 jaar. © Dolph Cantrijn

Steeds meer jongeren zijn depressief; in Hilvarenbeek proberen ze er iets aan te doen

HILVARENBEEK - Jaarlijks kampt 1 op 20 Nederlanders met een depressie. Onder jongeren is dat zelfs 1 op 15; 81.605 jongeren tussen 13 en 18 jaar. In 2016 gaf 4 procent van de jongeren aan minstens 6 maanden lang last te hebben gehad van een depressie. Een dikke verdubbeling ten opzichte van 2014 (CBS, 2017).

Bij Yes We Can Clinics worden depressieve jongeren behandeld. Jan Willem Poot uit Den Bosch startte de kliniek in 2010. Sinds begin vorig jaar is die gevestigd in Hilvarenbeek. Er is ruimte voor 130 jongeren van 13 tot en met 23 jaar met complexe gedragsstoornissen, verslavingen en gedragsproblemen. De opname duurt 10 weken. Daarna volgt minimaal 10 weken het nazorgprogramma Yes We Do.

Hoogteparcours 

De jongeren krijgen 25 uur per week therapie, niet slechts bezigheidstherapie. Er zijn dagelijkse groepssessies en meerdere een op een sessies per week. Dat wordt afgewisseld met buitenactiviteiten als hardlopen, mountainbiken en een hoogteparcours. Er is een strak programma, zeven dagen per week van 06.45 uur tot 22.30 uur. 

Steevast is er de dagafsluiting waarbij de jongeren hun gevoelens en ervaringen van die dag kunnen uitspreken. Er werken 220 mensen, zoals psychologen, orthopedagogen, psychiaters, ervaringsdeskundigen en jongerencoaches. De kliniek betrekt ook ouders en verzorgers bij de behandeling. Het ouderprogramma heeft plaats als de jongere in de kliniek zit.

Depressiegala

Sinds september 2016 loopt er een campagne van het ministerie van Volksgezondheid om het taboe op depressies te doorbreken. Onderdeel is het Depressiegala van de Mental Health Foundation dat maandagavond 15 januari plaats heeft in de Verkadefabriek in Den Bosch. 

  1. Laco: 'Hispohal gaat concurrentie aan met nieuwe sportaccommodatie Hilvarenbeek'

    Laco: 'Hispohal gaat concurrentie aan met nieuwe sport­ac­com­mo­da­tie Hilvarenbeek'

    HILVARENBEEK - De Hispohal in Hilvarenbeek gaat 'op volle kracht' de concurrentie aan met de nieuwe sportaccommodatie aan de Roodloop, als Laco daar niet de exploitatie krijgt toegewezen. Dat zegt Bert Lavrijsen, directeur van Laco en eigenaar van de Hispohal. Hij reageert daarmee op het besluit van de raad om met andere commerciële partijen te gaan praten en een exploitatievariant in eigen beheer te onderzoeken.
  2. Hilvarenbeekse huisarts Marcel Maas neemt na 30 jaar afscheid

    Hilvarenbeekse huisarts Marcel Maas neemt na 30 jaar afscheid

    HILVARENBEEK - Na bijna 30 jaar heeft de Hilvarenbeekse huisarts Marcel Maas afscheid genomen van zijn patiënten. Een afscheid tegen wil en dank. Een herseninfarct dwong de 60-jarige Maas om eerder te stoppen met werken. ,,Het is een proces van maanden geweest om dat gedwongen besluit te accepteren", aldus de huisarts, die zichzelf als 'ouderwetse gezinsarts' typeert. ,,Dat zal ik gaan missen, dat je deel uitmaakt van de levensloop van mensen en hun gezin."

Tilburg e.o.