Volledig scherm
Lange rijen en strenge controles op WOO HAH! © Jaap van der Doelen

Strenge drugscontroles op WOO HAH!, maar aan wiet geen gebrek

Ook op de derde dag zijn de rijen om hiphopfestival WOO HAH! binnen te komen ellenlang. En als men eindelijk binnen is, moet de controle nog doorstaan worden. Wie 's middags al een openingsact wil zien kan maar beter een uurtje speling inplannen.

Wellicht zijn het de woorden van minister Grapperhaus in een interview met De Telegraaf dat de dag voor het festival verscheen, maar in heel de festivalzomer is het moeilijk zoeken naar een festival met strengere toelatingseisen dan WOO HAH! De minister van Justitie en Veiligheid vindt dat er minder festivals moeten komen in Nederland om drugsoverlast te verminderen. Wat beveiliging betreft kan hij zijn hart alvast ophalen in de Beekse Bergen.

Daar mogen enkel de kleinste heuptasjes naar binnen, die van voor naar achter uitgelicht worden, waarbij praktisch elke bezoeker ook nog van top tot teen gefouilleerd wordt. Een schril contrast met Best Kept Secret enkele weken eerder op dezelfde plek, waar slechts steekproeven gedaan werden. Het maakt dat de lichtkranten met 'Have Your ID ready' voor de ingang wat overmoedig ogen. Wie daar zijn paspoort al pakt, mag het nog wel even vasthouden.

Eenmaal op het festivalterrein is overigens al snel duidelijk dat op bovenmatige hoeveelheden vast prima gecontroleerd wordt, maar dat recreatief gebruik van een jointje op de Beekse Bergen in elk geval geen probleem is. WOO HAH begint gemoedelijk rokend aan de laatste dag.

Tilburg e.o.