Volledig scherm
In 1965 nam Hilvarenbeek in een volle kerk afscheid van pastoor de Beer.

Terugtrekken Beekse parochie is 'vertrouwensbreuk'

DIESSEN - De 'overgebleven' vier parochies in de gemeente Hilvarenbeek zijn geschokt. Samen met pastoor Barberien en procesbegeleider Jac van Oppen vanuit het bisdom Den Bosch noemen ze het terugtrekken van Hilvarenbeek 'onverwachts'

Het zou een smet zijn op de verdere onderhandelingen volgens de parochies in Esbeek, Haghorst, Biest-Houtakker en Diessen. "Er is toch wel een vertrouwensbreuk ontstaan", aldus Monique Leijten, vice-voorzitter van het parochiebestuur in Esbeek.

Al ruim twee jaar lopen de gesprekken over de geplande fusie en in die twee jaar hebben de andere gesprekspartners niets gemerkt van de standpunten van de Beekse parochie en haar pastoor Cees Remmers.
"Het was dan ook een complete verrassing", geeft pastoor Steven Barberien aan, die zich toch ook wel persoonlijk voelt aangevallen in deze kwestie.

"Hilvarenbeek praat niet meer mee, maar die Nieuwe Parochie komt er", aldus Jac van Oppen. "Het bisdom zal gaan bemiddelen waarna we uiteindelijk weer met z'n allen om de tafel moeten."
En als het aan Barberien ligt het liefst met dezelfde personen. "Zet tien pastores bij elkaar en je krijgt tien verschillende meningen. Dat is logisch en ik heb ook nooit aangegeven dat Remmers niet zijn 'eigen' ding zou mogen blijven doen in Hilvarenbeek. Iedereen heeft z'n eigen inbreng. Ik ook en dat kan ook gewoon. Zolang het maar binnen de grote lijnen van de kerk blijft. Maar daarbij is communicatie toch wel evident."

Lees de uitgebreide reacties van de parochies en Barberien in het Brabants Dagblad van donderdag 13 oktober.

Tilburg e.o.