Tweeling jachtluipaarden geboren in Safaripark Beekse Bergen

videoHILVARENBEEK - In de Safaripark de Beekse Bergen is afgelopen zondag een tweeling jachtluipaarden geboren. Een jongen en een meisje. De moeder en de welpjes maken het goed, laat het park weten. Voorlopig moeten ze nog even binnen blijven. 

Volledig scherm
Cheetah tweeling geboren in Beekse Bergen. De twee jachtluipaardjes maken het goed. © Beekse Bergen

Kate is de moeder en al redelijk ervaren, voor vader Duma is het de eerste keer. In de eerste periode zijn de jongen nog erg kwetsbaar. Jachtluipaarden, ook wel cheetahs genoemd,  worden blind geboren en na enkele weken preventief geënt en ontwormd. Daarom moeten ze nog even met hun moeder achter de schermen blijven. 

Safaripark Beekse Bergen telt nu 17 jachtluipaarden. Vier mannen, elf vrouwen en nu twee jongen. Het park is stamboekhouder van de jachtluipaard wat betekent dat het Europese fokprogramma vanuit de Beekse Bergen wordt gecoördineerd. Het park bepaalt dus welke cheetahs bij elkaar mogen staan om jonkies te krijgen en adviseert welke dieren moeten verhuizen naar andere dierentuinen. Zo werken Europese dierentuinen samen aan het behoud van diersoorten. 

De jachtluipaard is een kwetsbare diersoort. Zijn leefgebied verdwijnt en er wordt op gejaagd voor hun vacht en de handel. Daarnaast vormen andere grote roofdieren een bedreiging voor jonge jachtluipaarden. 

Volledig scherm
Cheetah tweeling geboren in Beekse Bergen. De twee jachtluipaardjes maken het goed. © Beekse Bergen

Tilburg e.o.