Volledig scherm
Honderden mensen waren aanwezig bij de teraardebestelling van Polle en Frank Taminiau. © ANP

Twintig jaar na de moord op de broers Taminiau (18 en 20) in Hilvarenbeek duurt het leed voort

HILVARENBEEK - Het was de gruwelijkste vondst die je als ouders kunt doen: de lichamen van je doodgeschoten kinderen aantreffen. Het gebeurde op het landgoed De Blauwe Hoef in Hilvarenbeek. Vandaag precies twintig jaar geleden vonden daar de broers Polle (20) en Frank (18) Taminiau de dood, in een bos  vlakbij huis. 

Nooit is er iemand veroordeeld voor de zaak die nog twee doden kende: de Limburgse drugscriminelen Rinus den Boer (45) en Nico van Golde (39). Hun lichamen werden gevonden nabij die van de twee broers. 

Op die donderdag 16 juli 1998 had de oudste de jongste in een witte Citroën AX opgehaald van theorieles voor het rijexamen. Rond half elf waren ze op het landgoed, bijna thuis. 'Op het verkeerde moment op de verkeerde plek', zo werd het later vaak omschreven. Ongewild moeten ze getuige zijn geweest van de liquidatie van de criminelen. Dat hebben ze moeten bekopen. 

Nooit opgelost

Sinds tien jaar is het stil rond de viervoudige moord, die ondanks gigantische politie-inspanningen en een hoge beloning nooit echt is opgelost. Al stond het voor justitie uiteindelijk wel vast wie de dodelijke schoten hebben afgevuurd. Tot vervolging kwam het niet omdat de veronderstelde daders inmiddels ook waren overleden. 

De Bossche criminelen Bart Heesbeen en Puk Verspeek zouden de kogelregen in Hilvarenbeek op hun geweten hebben. Van die twee had Bart Heesbeen in een dagboek opgebiecht dat hij en zijn maat Verspeek de moorden hebben gepleegd. De vader van Heesbeen was met dat verhaal (maar niet het dagboek - dat was verbrand) naar de politie gestapt. Dat gebeurde nadat  de zoon zichzelf het leven benomen had. Verspeek was in een Bosch café doodgeschoten. 

Quote

De Bossche criminelen Bart Heesbeen en Puk Verspeek zouden de kogelregen in Hilvaren­beek op hun geweten hebben

Aanhoudingen

De verklaringen van Heesbeen sr. bevatten voor justitie voldoende aanknopingspunten voor de aanhouding van drie andere Bosschenaren die bij de Beekse moordzaak betrokken zouden zijn geweest. Twee van hen kwamen al snel weer vrij, een derde werd wel voor de rechtbank gebracht. 

Deze Bosschenaar zou als lijfwacht van een van de moordenaars hebben opgetreden. Het OM eiste in 2008 in hoger beroep achttien jaar cel tegen hem. De verklaringen van Heesbeen speelden daarbij mee, maar ook een dna-match met een haar die in zowel de auto van de broers Taminiau als in die van de Limburgse criminelen werd gevonden. Het Bossche gerechtshof vond dit onvoldoende bewijs en sprak de man vrij. Met succes deed hij later dat jaar een beroep op schadevergoeding omdat hij onterecht had vastgezeten. 

Zo bleef er rond de juridische nasleep van de viervoudige moord op de Blauwe Hoef altijd een gevoel van frustratie hangen. Het leed dat het gruwelijke misdrijf op die 16de juli van 1998 aanrichtte bleef voor de familie onverminderd. De ouders van Polle en Frank Taminiau hebben er in het openbaar nooit over willen praten. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Brabant? Schrijf je hier gratis in!

  1. Wooninitiatief Benjamin in Diessen krijgt cheque van ANWB voor rolstoelbus, ‘Want mobiel zijn brengt geluk’

    Wooninitia­tief Benjamin in Diessen krijgt cheque van ANWB voor rolstoel­bus, ‘Want mobiel zijn brengt geluk’

    DIESSEN - Stichting Benjamin uit Diessen heeft vrijdag een cheque van 10.000 euro ontvangen van de ANWB. Het geld is bedoeld voor de aanschaf van een rolstoelbus voor complex De Nieuwe Eenhoorn, waar naast Benjamin ook dorpscoöperatie Wij-Wel een plekje krijgt. Stichting Benjamin kreeg de cheque nadat het als winnaar was gekozen in de campagne Samen in Actie van het ANWB-fonds.

Tilburg e.o.