Volledig scherm
De voorbereidingen voor de bouw van de omstreden vleesvarkensstal in Diessen zijn inmiddels in volle gang. © Beeld werkt

Varkenshouder Rijnen start bouw omstreden megastal Diessen

DIESSEN - Varkenshouder Bert Rijnen is gestart met de bouw van een tweede megastal aan de Van de Veldenweg in Diessen. Het Hilvarenbeekse college heeft de gemeenteraad laten weten dat niets de bouw van de vleesvarkensstal nog in de weg staat, zolang Rijnen zich maar aan de bouwvergunning houdt. 

In 2015 bouwde Rijnen ook al een stal aan de Van de Veldenweg, maar deze bleek op elf punten af te wijken van de bouwvergunning. De Hilvarenbeekse politiek worstelt sindsdien met de situatie. Lange tijd was onduidelijk of de tweede stal nog wel gebouwd mocht worden. Volgens advocaten van de gemeente Hilvarenbeek is dat wel het geval. Het college benadrukt dat het bevoegd gezag voor de bouw, handhaving en toezicht bij de provincie ligt.

In de twee stallen moeten in totaal 16.000 varkens komen. Omwonenden die al jaren strijden tegen de komst van de stallen, hebben inmiddels een voorlopige voorziening aangevraagd bij de Raad van State. Daar loopt ook nog een eerder beroep van omwonenden waarmee zij de legalisering van de eerste stal willen voorkomen. 

Volledig scherm
De voorbereidingen voor de bouw van de omstreden vleesvarkensstal in Diessen zijn inmiddels begonnen. © BD
  1. Wooninitiatief Benjamin in Diessen krijgt cheque van ANWB voor rolstoelbus, ‘Want mobiel zijn brengt geluk’

    Wooninitia­tief Benjamin in Diessen krijgt cheque van ANWB voor rolstoel­bus, ‘Want mobiel zijn brengt geluk’

    DIESSEN - Stichting Benjamin uit Diessen heeft vrijdag een cheque van 10.000 euro ontvangen van de ANWB. Het geld is bedoeld voor de aanschaf van een rolstoelbus voor complex De Nieuwe Eenhoorn, waar naast Benjamin ook dorpscoöperatie Wij-Wel een plekje krijgt. Stichting Benjamin kreeg de cheque nadat het als winnaar was gekozen in de campagne Samen in Actie van het ANWB-fonds.

Tilburg e.o.