Volledig scherm
Shoarmazaak Kusadasi in de Paardenstraat in Hilvarenbeek. © Erik Van Hest

Verzet strandt bij Raad van State: vergunning shoarmazaak Hilvarenbeek definitief geldig

DEN HAAG/HILVARENBEEK - De Raad van State verklaarde woensdag alle bezwaren ongegrond van omwonenden tegen de vergunning van grillroom Kusadasi in de Paardenstraat. Daarmee lijkt aan een lange juridische strijd over de shoarmazaak nu definitief een einde gekomen.

Buurtbewoners zeggen overlast te hebben van de shoarmazaak. In mei voerden ze in Den Haag een hoger beroepszaak tegen de gemeente Hilvarenbeek om de vergunning van tafel te krijgen.

De klachten uit de buurt hebben te maken met geluid, stank, zwerfafval, hangjongeren en fout geparkeerde auto’s. De Raad van State vindt dat de gemeente de Paardenstraat terecht kwalificeert als een centrumomgeving en niet als een pure woonomgeving. Bewoners van een centrumomgeving moeten wat meer overlast dulden. 

Parkeren

De Raad van State vindt overigens dat klachten over hangjongeren en geparkeerde fietsen en auto’s een kwestie is van handhaving van de openbare orde door de gemeente. De Raad van State vindt verder dat er bij Kusadasi genoeg parkeerplaatsen zijn voor de bezoekers. In tegenstelling tot de buurtbewoners vindt de Raad van State dat de gemeente terecht een parkeerterreintje in de Doelenstraat heeft meegeteld. Dat terrein is weliswaar particulier eigendom maar het hoort bij het openbare gebied.

In februari 2017 zette de rechtbank Zeeland-West-Brabant een streep door de vergunning op aandringen van omwonenden. Een maand later verbeterde de gemeente de vergunning. De Raad van State heeft dat besluit in hoger beroep overeind gelaten. De vestiging van een shoarmazaak in het pand aan de Paardenstraat is in strijd met het bestemmingsplan. Omdat het pand lang leeg stond verleende de gemeente er toch een vergunning voor. Kusadasi is al meer dan een jaar open. 

Tilburg e.o.