Volledig scherm
Een impressie van een klaslokaal in de Adrianuskerk na de verbouwing. © Luijten-Smeulders Architecten

VIDEO: In kerk Esbeek begint nu het echte werk

HILVARENBEEK - De politiek is er uit en het geld ligt er. Nu begint voor architect Steef Luijten van Luijten-Smeulders Architecten het échte werk in de Adrianuskerk in Esbeek. Halverwege 2019 moet het gebouw zijn veranderd in een samenwijsaccommodatie met daarin de basisschool, kinderopvang en peuterspeelzaal. Een bijzonder project.

Het feit dat het pand van binnen en buiten monumentaal is, maakte de opdracht er niet makkelijker op. ,,Toen we met het ontwerp begonnen liepen we tegen twee grote vraagstukken aan", vertelt Luijten. ,,Hoe krijgen we meer licht in de donkere kerk en hoe regelen we de energie?" In het uiteindelijke ontwerp zorgt een opening in het onderste deel van de dak voor licht. Energie wordt straks opgewekt met zonnepanelen op het dak van het naastgelegen Schuttershof.

Het was volgens Luijten puzzelen om alle beoogde gebruikers de gewenste ruimte in de kerk te geven. ,,Die discussie met de gebruikers is heel intensief gevoerd." De samenwijsaccommodatie krijgt nu vier leslokalen, een speellokaal, een leerplein en peuterspeelzaal. Daarnaast biedt het gebouw volop ruimte voor kleinere lokalen en leerplekken.

De voorbereidingen voor de transformatie van het gebouw zijn nu in volle gang. De daadwerkelijke bouwwerkzaamheden in de kerk beginnen in 2018.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.