Volledig scherm
Een impressie van een klaslokaal in de Adrianuskerk na de verbouwing. © Luijten-Smeulders Architecten

VIDEO: In kerk Esbeek begint nu het echte werk

HILVARENBEEK - De politiek is er uit en het geld ligt er. Nu begint voor architect Steef Luijten van Luijten-Smeulders Architecten het échte werk in de Adrianuskerk in Esbeek. Halverwege 2019 moet het gebouw zijn veranderd in een samenwijsaccommodatie met daarin de basisschool, kinderopvang en peuterspeelzaal. Een bijzonder project.

Het feit dat het pand van binnen en buiten monumentaal is, maakte de opdracht er niet makkelijker op. ,,Toen we met het ontwerp begonnen liepen we tegen twee grote vraagstukken aan", vertelt Luijten. ,,Hoe krijgen we meer licht in de donkere kerk en hoe regelen we de energie?" In het uiteindelijke ontwerp zorgt een opening in het onderste deel van de dak voor licht. Energie wordt straks opgewekt met zonnepanelen op het dak van het naastgelegen Schuttershof.

Het was volgens Luijten puzzelen om alle beoogde gebruikers de gewenste ruimte in de kerk te geven. ,,Die discussie met de gebruikers is heel intensief gevoerd." De samenwijsaccommodatie krijgt nu vier leslokalen, een speellokaal, een leerplein en peuterspeelzaal. Daarnaast biedt het gebouw volop ruimte voor kleinere lokalen en leerplekken.

De voorbereidingen voor de transformatie van het gebouw zijn nu in volle gang. De daadwerkelijke bouwwerkzaamheden in de kerk beginnen in 2018.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bom onder politieoverleg ontmanteld; korpsleiding staat actie tijdens Decibel toe
    UPDATE

    Bom onder politie­over­leg ontmanteld; korpslei­ding staat actie tijdens Decibel toe

    HILVARENBEEK - ,,Als dit niet wordt teruggenomen, is dit een oorlogsverklaring van een onbetrouwbare korpsleiding aan de vakbonden." Met deze niet mis te verstane woorden heeft Koen Simmers, voorzitter van de Nederlandse Politiebond NPb, vrijdag gereageerd op een brief van de korpsleiding over een stakingsactie tijdens Decibel in Hilvarenbeek. En met succes want de korpsleiding staat de actie toe, zoals eerder al werd toegezegd.

Tilburg e.o.