Volledig scherm
De kerk in de Dorpsstraat, Esbeek. © Erik Van Hest

Vleermuizen dreigen verbouwing kerk Esbeek fors te vertragen

ESBEEK - De verbouwing van de kerk in Esbeek tot samenwijsaccommodatie dreigt een forse vertraging op te lopen door de vondst van vleermuizenkeutels in het kerkgebouw. Volgens de natuurbeschermingswet is er nu verder onderzoek nodig naar de aanwezigheid van vleermuizen in het gebouw, maar dat onderzoek kan pas tussen april en september plaatsvinden. 

De Adrianuskerk is aangekocht door de gemeente Hilvarenbeek, die het pand wil verbouwen tot nieuw onderkomen voor basisschool de Wingerd, peuterspeelzaal de Debberkes en Klik Kinderopvang. De start van de verbouwing staat gepland voor januari, de oplevering eind 2018. Wethouder Jan van de Wiel (CDA) hoopt dat deze planning kan worden aangehouden. Hij denkt dat de verblijfplekken van de dieren onaangetast blijven. ,,We bouwen eigenlijk een gebouw in het gebouw. Het dak, de spouwmuren en de toren blijven grotendeels intact. Hopelijk kunnen we dus al tijdens het onderzoek voorzichtig met de verbouwing beginnen."

De vondst van de vleermuizensporen is niet de enige tegenslag in het project. Uit de aanbesteding blijkt dat het budget van 2,7 miljoen euro met zo'n 350.000 euro wordt overschreden. Van de Wiel hoopt dat bedrag terug te kunnen brengen tot 200.000 euro, maar zal de raad toch om extra budget moeten vragen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Verzetsverhaal Van der Heijden uit Hilvarenbeek vertolkt door zoon, ‘Ik ben nog nooit zo dichtbij geweest’
    PREMIUM
    Bevrijding 75 jaar

    Verzetsver­haal Van der Heijden uit Hilvaren­beek vertolkt door zoon, ‘Ik ben nog nooit zo dichtbij geweest’

    HILVARENBEEK - Hilvarenbekenaar Eugène van der Heijden was tijdens de Tweede Wereldoorlog een spil in het lokale verzet, maar moest daarvoor een hoge prijs betalen. Volgende week zondag, als in cultureel centrum Elckerlyc 75 jaar Vrijheid in Hilvarenbeek wordt gevierd, vertelt zoon Staf het bijzondere verhaal van zijn vader in een theatervoorstelling.

Tilburg e.o.