De kerk in de Dorpsstraat, Esbeek.
Volledig scherm
De kerk in de Dorpsstraat, Esbeek. © Erik Van Hest

Vleermuizen dreigen verbouwing kerk Esbeek fors te vertragen

ESBEEK - De verbouwing van de kerk in Esbeek tot samenwijsaccommodatie dreigt een forse vertraging op te lopen door de vondst van vleermuizenkeutels in het kerkgebouw. Volgens de natuurbeschermingswet is er nu verder onderzoek nodig naar de aanwezigheid van vleermuizen in het gebouw, maar dat onderzoek kan pas tussen april en september plaatsvinden. 

De Adrianuskerk is aangekocht door de gemeente Hilvarenbeek, die het pand wil verbouwen tot nieuw onderkomen voor basisschool de Wingerd, peuterspeelzaal de Debberkes en Klik Kinderopvang. De start van de verbouwing staat gepland voor januari, de oplevering eind 2018. Wethouder Jan van de Wiel (CDA) hoopt dat deze planning kan worden aangehouden. Hij denkt dat de verblijfplekken van de dieren onaangetast blijven. ,,We bouwen eigenlijk een gebouw in het gebouw. Het dak, de spouwmuren en de toren blijven grotendeels intact. Hopelijk kunnen we dus al tijdens het onderzoek voorzichtig met de verbouwing beginnen."

De vondst van de vleermuizensporen is niet de enige tegenslag in het project. Uit de aanbesteding blijkt dat het budget van 2,7 miljoen euro met zo'n 350.000 euro wordt overschreden. Van de Wiel hoopt dat bedrag terug te kunnen brengen tot 200.000 euro, maar zal de raad toch om extra budget moeten vragen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Gemeenteraden zoeken creatieve vergaderopties in coronatijd

    Gemeentera­den zoeken creatieve vergaderop­ties in coronatijd

    TILBURG - Het is een wat desolate aanblik. Burgemeester Mark van Stappershoef die samen met griffier - op uiteraard gepaste afstand - in een lege raadszaal zit. Na een kleine minuut kijkt de voorzitter van de gemeenteraad van Goirle op zijn horloge. ,,Er was een raadsvergadering uitgeschreven, maar er is geen raadslid aanwezig. Dat betekent dat het quorum niet is gehaald en er ons niets anders rest dan de vergadering te verzetten.”

Tilburg e.o.