Weg van het Vrijthof in Maastricht, op naar de Vrijthof in Hilvarenbeek: 540 mountainbikers zijn onderweg

MAASTRICHT- Het Vrijthof in Maastricht loopt leeg, de Vrijthof in Hilvarenbeek ligt er nog verlaten bij. De KWF Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge is zaterdagochtend van start gegaan. Een groep van 540 mountainbikers uit voornamelijk Midden-Brabant heeft 150 kilometer voor de boeg, waarvan een aanzienlijk deel door België. Rond 14 uur wordt de snelste uit het peloton op de Vrijthof in Hilvarenbeek verwacht. Een dikke zoen van Patty Pitt zal de beloning zijn.

Vrijdagochtend vertrok al een groep van 13 wandelaars vanaf het Vrijthof in Maastricht. Ook een groep hardlopers van Achil is al een poos onderweg. Het terrein is bekend voor ze. Tussen 1997 en 2002 stond de Vrijthofroute op de agenda van Achil.

Het initiatief tot de Vrijthoftocht voor ATB’ers ligt bij de Hilvarenbeekse broers Mark en Willem van Abeelen. Ze verloren eerst hun vader Jan aan kanker. Vorig jaar moest ook Andrea, de vrouw van Mark en moeder van hun twee kinderen, de strijd met kanker staken. 

Klik op de foto hieronder voor de reportage van Image&Motion

Vrijthof tot Vrijthof Bike Challenge 2019
Volledig scherm
De Vrijthof in Hilvarenbeek is klaar voor de ontvangst van 592 mountainbikers, 9 hardlopers en 13 wanderlaars © Tom Tacken/BD

Van verdriet naar actie

De broers besloten het verdriet om te zetten in actie. Ze zetten een gesponsorde mountainbiketocht over 150 kilometer van Maastricht naar Hilvarenbeek op touw. Het succes van de Vrijthoftocht overtrof de stoutste verwachtingen van beide broers. Deze week stond de teller al op 164.000 euro, het honderdvoudige van waarmee de broers al tevreden waren geweest. Besloten werd ook tot oprichting van de stichting JAndrea, die over alle donaties gaat waken. 

De Oisterwijkse makelaar Kenneth Alting heeft met 4630 euro het meeste sponsorgeld opgehaald. Zijn zoon Mees voegt daar als jonge deelnemer 810 euro aan toe.

Henk en Sjan Baars

De ATB-groep van Henk Baars en Wielervereniging Diessen stonden de broers Van Abeelen tijdens de organisatie van de Vrijthoftocht bij. Samen met zijn vrouw Sjan heeft Henk Baars, wereldkampioen veldrijden in 1990, woensdag de route al gereden. ,,Ze hebben het laatste sprokkelhout verwijderd, zodat iedereen vol gas door kan", meldt de organisatie. 

Er gewaarschuwd voor het oversteken, met name in België. De eerste 30 kilometer zijn volgens Henk en Sjan Baars makkelijk, daarna volgen pittige klimmen, die zich voor een kleine versnelling lenen.  Tussen Lommel en Luyksgestel is er veel klapzand. Het stuk van de Witrijt-route kenmerkt zich door wortels en kuilen.

De app die het thuisfront in staat had moeten stellen om de sporters te volgen, blijkt niet accuraat. Deelnemers gaan er veel sneller op dan in de werkelijkheid het geval is.

Volledig scherm
De Vrijthof tot Vrijthof Challenge van Maastricht naar Hilvarenbeek is 150 kilometer lang. © Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge
Volledig scherm
Wandelaars op weg naar de Vrijthof in Hilvarenbeek © Marcel Verhoeven
Volledig scherm
Wandelaars vertrokken vrijdagochtend al in vroegte op het Vrijthof in Maastricht. © Marcel Verhoeven

Tilburg e.o.