Volledig scherm
Een beeld van Decibel in 2018. © Beeld Werkt

Zaak om vergunning Decibel moet opnieuw: bewoners op 7 kilometer afstand hebben wél last van dreun

DEN HAAG/HILVARENBEEK - Tot op zeven kilometer afstand van Decibel Outdoor op de Beekse Bergen is de ‘muziek goed hoorbaar, en dreun ook’. Bewoners binnen die afstand van het jaarlijkse hardcore-festival zijn dan ook belanghebbenden bij de vergunning, vindt de Raad van State in Den Haag. 

Dat betekent dat ook zij bezwaar mogen maken tegen de vergunning voor Decibel. En dat gaan ze doen ook. 

Donderdag besliste de hoogste bestuursrechter dat de rechtbank Oost-Brabant in augustus vorig jaar enkele omwonenden ten onrechte niet-ontvankelijk heeft verklaard. Ze zouden ze te ver weg wonen. Het ging toen om de vergunning die de burgemeester van Hilvarenbeek aan organisator B2S verleende voor de editie van 2017. De omwonende die vooral de kar trok is bewoner van de Stille Wille, op zeven kilometer afstand. Enkele anderen die geluidoverlast zeggen te hebben, wonen op 1,6 kilometer. Bij de Stille Wille werd in 2016 een geluidsonderzoek gedaan. Daarbij werd genoteerd: muziek goed hoorbaar, en dreun ook.

Terugverwezen naar rechtbank

Niettemin verklaarde de rechtbank het gezelschap destijds niet-ontvankelijk. Het festival ging in 2017 als gevolg van die uitspraak dan ook gewoon door. Uitspraak van de Raad van State in hoger beroep werd deze week pas gedaan. De Raad van State heeft de zaak terugverwezen naar de rechtbank. Die moet de zaak uit 2017 nog steeds inhoudelijk behandelen want dat is niet gebeurd. 

Ook is er nooit door de burgemeester een beslissing genomen op het bezwaarschrift van de omwonenden. Dezelfde mensen hebben afgelopen zomer met een spoedprocedure bij de Raad van State nog wel geprobeerd de editie van 2018 tegen te houden. Ook dat is ze niet gelukt. De zaak bij de rechtbank is van belang voor het festival in 2019. De omwonenden willen dat wordt gekeken naar hun geluidklachten.

  1. Verzetsverhaal Van der Heijden uit Hilvarenbeek vertolkt door zoon, ‘Ik ben nog nooit zo dichtbij geweest’
    PREMIUM
    Bevrijding 75 jaar

    Verzetsver­haal Van der Heijden uit Hilvaren­beek vertolkt door zoon, ‘Ik ben nog nooit zo dichtbij geweest’

    HILVARENBEEK - Hilvarenbekenaar Eugène van der Heijden was tijdens de Tweede Wereldoorlog een spil in het lokale verzet, maar moest daarvoor een hoge prijs betalen. Volgende week zondag, als in cultureel centrum Elckerlyc 75 jaar Vrijheid in Hilvarenbeek wordt gevierd, vertelt zoon Staf het bijzondere verhaal van zijn vader in een theatervoorstelling.

Tilburg e.o.