Volledig scherm
Ron van den Hout poseert in het bisschopshuis van Den Bosch bij het portret van bisschop Joannes Zwijsen, geboren in Kerkdriel, in de parochie die Van den Hout nu verlaat. © copyright Marc Bolsius

Zoon van een automonteur uit Diessen nu monseigneur in het hoge noorden

DEN BOSCH - Getogen in Diessen, pastoor in Drunen en Hedel, vicaris in Den Bosch en vanaf zaterdag de bisschop van Groningen-Leeuwarden. De argumenten van Ron van den Hout om in Brabant te blijven, sneden nu eenmaal geen hout. 

,,'Ik wil mijn familie in Brabant niet missen'. 'Ik ken daar niemand'. Tja... De kern van roeping is dat je beschikbaar bent voor de kerk", zegt Van den Hout. ,,Dat spreek je zo ook uit bij je priesterwijding. Ik zou de paus niet onder ogen hebben durven komen, als ik geweigerd had. 'Laat je netten in de steek en volg mij', zei Christus ook tegen de vissers."

Thuis in Diessen heeft zijn 80-jarige vader een bus geregeld voor de familie. Moeder is drie jaar geleden overleden, maar vader mag trots zijn. Welke automonteur kan zeggen dat je zijn zoon met 'monseigneur' moet aanspreken?

Aan beleidsvoornemens waagt Van den Hout, die als een 'man van het midden' wordt gezien, zich niet. Misschien deze toch: ,,Kerken zouden niet op slot mogen zitten. Zo'n stil plekje in de wereld van vandaag hebben we nodig. In Drunen is het me gelukt om de kerk open te houden. Maar ik woonde er dan ook pal naast. Parochiebesturen moeten de verantwoordelijkheid willen dragen. Maar als het kan, zou ik zeggen: open doen."

Het Brabants Dagblad brengt zaterdag, op de dag van zijn bisschopswijding, een uitgebreid interview met Ron van den Hout.

Tilburg e.o.