Volledig scherm
Onder hun parasol zitten Faith (links) en Summa van negen jaar bij hun roze spulletjes op de jaarmarkt van Baarschot © Marlies Van Iersel

Zwembad-moe, dus naar de Baarschotse jaarmarkt?

BAARSCHOT - De jaarmarkt als cultureel erfgoed? Het zou zo maar kunnen. Feit is dat het beroep van marktkoopman niet echt meer in trek is, en dat veel jaarmarkten het loodje leggen. Maar in Baarschot willen ze van geen crisis weten en gaan ze gewoon door.

Faith en Summa (beiden 9 jaar), twee hartsvriendinnen uit Rhoon (bij Barendrecht in Zuid-Holland) zitten samen onder een parasol op de kindermarkt. ,,Wij hebben nu net twee dagen vakantie en we zitten met onze familie op minicamping de Heibloem in Diessen", zeggen de meisjes. Voor hen ligt de uitstalling van een doorsnee meisjesjeugd: Barbie poppen, een roze pinguïn die kan praten, Little Pony's, veel roze knuffels en een enkel boek. 

Het loopt niet echt storm op de kindermarkt, want het is te warm. De mannen van de Bungee kijken verveeld voor zich uit, wachtend op klandizie. Lianne Roukens is van de partij met haar bedrijf Massage in Beweging, en haar partytentje biedt welkome schaduw. ,,Na 17 jaar als docent bewegen volg ik nu HBO-opleiding Holos, voor massage en beweging. Ik sta hier voor de eerste keer, om meer bekendheid te krijgen." 

De jaarmarkt van Baarschot is de eerste markt in de vakantie. Het vakantiegeld kan uitgegeven worden, aan hemdjes en jurken, aan dromenvangers, die in de wind wegwaaien, aan konijnenknuffels met lange oren, aan dekbedovertrekken, aan één zonnebril voor zeven euro en twee voor een tientje. 

Waarom staan er trouwens zoveel handelaren met beddengoed op een jaarmarkt? Willen de klanten het goed met eigen handen voelen? Marian Hoozemans van Comité Baarschot organiseert met 80 vrijwilligers de jaarmarkt, die vooral mensen van de campings en uit Tilburg-Zuid trekt. ,,Vorig jaar hadden we 7000 bezoekers. Met deze hitte pakt het misschien anders uit. Mijn kinderen zijn in ieder geval een beetje zwembad-moe, dus dat zou weer gunstig kunnen zijn. Met de opbrengst, en dat was vorig jaar 14000 euro, steunen wij het jeugdwerk, doen we iets voor de ouderen, iets voor carnaval, et cetera. Vanaf maart vergaderen we. We doen dit al 25 jaar en we gaan gewoon door", aldus Marian.

Tilburg e.o.