Actieplan nodig voor voldoende drinkwater in de toekomst

De economie groeit waardoor het drinkwatergebruik toeneemt. De grote vraag is of er wel genoeg grondwater is, om in dat gebruik te voorzien. Omdat na onderzoek nu blijkt dat de waterdruk van het diepe grondwater afneemt,  komt een van de grootste onttrekkers van dat water: Brabant Water, met een actieplan onder het motto ‘minder is altijd beter’. Iedereen dus verplicht maximaal maar vijf minuten onder de douche? 

Volledig scherm
Je zou zeggen dat er geen tekort is aan water, maar schijn bedriegt. Het grondwaterpeil staat nog altijd op veel plaatsen te laag. © Van Assendelft Fotografie

DEN BOSCH - Nee hoor, de douchekraan wordt heus niet dichtgedraaid na vijf minuten. Maar het wordt wel echt tijd dat consumenten serieuzer bezig zijn met het waterverbruik.  ,,Als iedereen in Nederland maar vijf minuten zou douchen, bespaart dat op jaarbasis 1,5 megaton CO2-uitstoot", aldus algemeen directeur  van Brabant Water Guïljo van Nuland.  

Drinkwaterleverancier Brabant Water en de Provincie Noord-Brabant hebben daarom deze week afspraken gemaakt over het gebruik van grondwater. Onderling hebben de partijen afgesproken dat er maar maximaal een bepaalde hoeveelheid grondwater mag worden gebruikt door Brabant Water in de periode 2018-2022. En om daar aan te kunnen voldoen start de drinkwaterleverancier in Brabant  onder andere met online en offline campagnes gericht op bewust en slim watergebruik. Daarnaast is er een lesprogramma voor basisscholen ‘Les je Dorst'. 

Daarnaast gaan ze advies geven bij grote afnemers over besparing en hergebruik. Willen ze investeren in zogenaamde ‘spoelwater terugwin units’. Onderzoeken ze nieuwe technieken bij  waterbesparing in nieuwbouw en renovatieplannen . Allemaal in samenwerking met de waterschappen, gemeenten en de provincie. 

De provincie is tevreden met de overeenkomst die met Brabant Water is bereikt. Maar Gedeputeerde Van den Hout wil meer: ,,De komende maanden gaan we ook het gesprek aan met grote industriële grondwateronttrekkers in Brabant. Ook gaan we in overleg met de boeren over de beregening uit grondwater en met de waterschappen, die het waterpeil moeten opzetten en het water ook langer moeten vasthouden.’

  1. Man uit Den Bosch riskeert vijf jaar cel nadat hij kindje (2) mishandelde, peuter vocht 9 dagen voor zijn leven

    Man uit Den Bosch riskeert vijf jaar cel nadat hij kindje (2) mishandel­de, peuter vocht 9 dagen voor zijn leven

    KORTRIJK/DEN BOSCH - De 29-jarige man uit het Den Bosch die het tweejarig zoontje van zijn nieuwe partner uit het Belgische Bissegem in juni zodanig toetakelde dat het negen dagen in kritieke toestand was, riskeert vijf jaar cel. Het jongetje is ondertussen aan de beterende hand maar verblijft nog steeds in een revalidatiecentrum in Brussel. ”Het is nooit mijn bedoeling geweest om hem en zijn familie zoveel pijn te doen”, zei de man tegen de rechter.