Betere aanpak voor mensen met verward gedrag ontlast politieinzet
HEESCH - Hulp aan verwarde mensen moet een flinke verbetering ondergaan en veel humaner worden door een nieuwe aanpak voor politie, GGD, GGZ, openbaar ministerie en Brabantse gemeenten. Er zijn nieuwe spelregels opgesteld die uitnodigen tot een uniforme aanpak in héél Brabant.
Ontelbare keren per jaar rukt de politie uit voor meldingen van mensen met verward gedrag die de openbare orde verstoren. Gisternacht nog rukte een arrestatieteam van de politie uit in Esch. Dat kost de politie vele uren en uren aan inzet. En soms moeten ze lange tijd met zo'n persoon leuren opdat die goed geholpen kan worden. Uren die ze liever aan criminaliteitsbestrijding wil besteden. Alleen al in Brabant Noordoost kwamen in 2017 liefst 5898 meldingen binnen van verwarde personen. Tegenover 2013 toen 3244 keer die melding binnen kwam. En hoe ga je dan om met verwarde mensen? De een heeft alcohol op, de ander drugs. Een derde heeft dementie of Alzheimer of een aangeboren hersenafwijking. Lastig werken dus.
De Stuurgroep Leidraad Gemeenten Verwarde Mensen heeft nu een set afspraken en maatregelen op papier gezet voor een uniforme werkwijze voor politie, justitie, openbaar ministerie, hulpinstanties zoals GGD en GGZ, huisartsen(posten), wijkteams en gemeenten.
Een van de maatregelen is dat mensen die bij instellingen bekend zijn als risicogroep verwarde personen ook zelf een steentje bijdragen aan verandering. Zo wordt hen gevraagd een crisiskaart in te vullen die zij op zak dragen. Hulpverleners kunnen op die kaart ontdekken hoe met hen om te gaan. Directeur GGD Karin Van Esch: ,,De een moet je niet aanraken, want dan gaat hij of zij door het lint. De ander wil juist een knuffel in een crisissituatie. Alles bij elkaar zijn het allemaal hulpmiddelen voor een betere aanpak van mensen met verward gedrag. Maar het blijft per geval toch altijd moeilijk om precies in te schatten wat er aan de hand is. Vandaar dat ook deskundigheid bevorderd dient te worden bij mensen in het veld."
Burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel zit samen met Van Esch in de stuurgroep. ,,De aantallen liegen er niet om. Kijk naar Esch. Daar was het afgelopen nacht dus raak. Het komt niet alleen in grote steden voor, maar ook in kleine dorpen. En mensen met verward gedrag verdienen het om op een humane manier goed geholpen te worden. Dat vergt een speciale manier van werken. En die regels hebben we nu samen met een groot aantal partijen opgesteld. Zodat ze uniform kunnen worden ingevoerd."
Pommer verder: ,,Er gaat veel politiecapaciteit zitten in meldingen rond overlast van verwarde personen. De kunst is nu om dat veel beter te organiseren. Als echt de openbare orde in gevaar komt, dan komt zeker de politie. Maar in een aantal gevallen kan er preventief veel gebeuren met wijkagenten en bijvoorbeeld wijk-GGD'ers zoals die in Vught actief zijn. Die signaleren al zeer snel dat het fout dreigt te gaan en kunnen dan al ingrijpen. Daarmee gaat het groot aantal meldingen per jaar al flink naar beneden."
Een humanere werkwijze vinden Van Esch en Pommer ook belangrijk. ,,Je moet niet uren gaan leuren, op zoek naar juiste hulp. Vervoer van deze mensen in prikkelarme auto's wordt verder opgezet. Dus veelal niet meer in politiewagens. We hebben de psycholance, maar dat project komt ten einde en de Regionale Ambulancevoorziening (RAV: ambulances) gaan dat regelen. Vanaf september. Tachtig procent van de gevallen hoeft niet in de politieauto. En als agenten er zelf geen raad mee weten, rijden ze snel naar plekken waar deskundige hulp zit die verwarde mensen kunnen helpen. Van die plekken zijn er vier in de regio: Helmond, Eindhoven, Vught en Oss."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zwakke anderhalve minuut wordt FC Den Bosch fataal in Almelo
Zat er meer in voor FC Den Bosch dan de 3-2-nederlaag bij Heracles van zondagmiddag? Die gedachte overheerste in Almelo na het kleine verlies van de ploeg van interim-coach William van Overbeek bij de kampioenskandidaat.'s-Hertogenbosch -
PREMIUMoverzicht amateurvoetbal
De uitslagen, doelpuntenmakers en wedstrijdverslagen van het zondagvoetbal
Ook de teams die op zondag spelen mochten weer aan de bak. Lees hier wat er allemaal gebeurde op de vooral natte velden. Hier een overzicht van alle uitslagen, doelpuntenmakers en verslagen.'s-Hertogenbosch, Tilburg -
PREMIUM
Vlak voor het pensioen van juf Thea bleef het tafeltje van Dent (4) ineens leeg
BAARLE-NASSAU – Op een basisschool en een middelbare school in Raamsdonksveer blijven een tafeltje leeg nadat een heel gezin op de A59 verongelukte. Hoe ga je als school om met een plotseling overlijden van een kind? Een jaar geleden gebeurde dat ook in Baarle-Nassau. Dit is het verhaal van juf Thea en van Dent, die vier jaar oud werd.Baarle-Nassau -
Mercedes geeft titelstrijd in Formule 1 al op: ‘Het gat met Red Bull is niet snel te dichten’
Het seizoen in de Formule 1 is pas twee races onderweg, maar Mercedes beweert nu al dat het team de achterstand op Red Bull dit jaar niet meer gaat goedmaken. ,,Het is niet realistisch om te denken dat we het gat op korte termijn kunnen dichtrijden, het zal nog maanden duren voordat we een auto hebben die gelijkwaardig is aan die van Red Bull”, stelt teambaas Toto Wolff op Autosport.com. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
PREMIUM
Verwaarloosd hondje Goofy mocht ondanks zorgen terug naar zijn baasje, waar hij overleed
Dierenartsassistente Pleun Hofs trok zich het lot aan van een verwaarloosd hondje uit haar praktijk. Ondanks haar breed gedeelde zorgen en waarschuwingen mocht Goofy na behandeling terug naar zijn oude adres. Daar is hij uiteindelijk overleden. ,,Een geval als Goofy laat zien dat de nieuwe dierenwet er zo snel mogelijk komen.‘’Den Haag -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.