Burgemeester Jan Pommer (links) en Karin van Esch, directeur publieke gezondheid GGD bieden burgemeester Marieke Moorman van Bernheze de leidraad met checklist aan voor de aanpak van verwarde mensen. Moorman is voorzitter van de Vereniging Brabantse Gemeenten.
Volledig scherm
Burgemeester Jan Pommer (links) en Karin van Esch, directeur publieke gezondheid GGD bieden burgemeester Marieke Moorman van Bernheze de leidraad met checklist aan voor de aanpak van verwarde mensen. Moorman is voorzitter van de Vereniging Brabantse Gemeenten. © Domien Van Der Meijden

Betere hulp voor verwarde mensen in Brabant met nieuwe leidraad en checklist

BERNHEZE - Er komt eindelijk een sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag. De Stuurgroep leidraad gemeenten verward gedrag heeft samen met instellingen, familieleden van verwarde mensen, het openbaar ministerie, GGD, GGZ en politie en justitie een paar jaar gewerkt aan een goede uniforme handleiding om mensen met verward gedrag zo humaan en snel mogelijk hulp te bieden.

Burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel en Karin van Esch (GGD) zaten in de stuurgroep en werkten aan een handige checklist en negen bouwstenen waarmee iedereen die met verwarde mensen in aanraking komt naar uniforme regels kan handelen. De aanleiding om zo'n werkset te bouwen vormde de moord op ijzerhandelaar Lowie van Lent in Den Bosch in 2014. De verwarde dader, Demba D, zou een psychose hebben gehad toen hij Van Lent om het leven bracht. Daarvoor is hij ook veroordeeld tot tbs en dwangverpleging.

Aanvankelijk werd de opgestelde werkwijze voor gemeenten in Brabant Noordoost ontwikkeld. Maar volgens Pommer en Van Esch kunnen ook andere gemeenten in Brabant daar gebruik van maken, zodat er een eensluidende aanpak voor verwarde mensen komt in héél Brabant. ,,Vandaar dat we de leidraard en en checklist nu aanbieden aan Marieke Moorman, burgemeester van Bernheze. Ze is voorzitter van de Vereniging Brabantse Gemeenten en kan dit bij alle 63 gemeenten in Brabant onder de aandacht brengen."

Volgens Van Esch moet er nog veel werk volgen als alle gemeenten straks op dezelfde wijze te werk gaan bij de aanpak van verwarde mensen in de openbare ruimte. Daarom wordt een rijkssubsidie aangevraagd zodat de stuurgroep gemeenten kan blijven helpen om deze aanpak de komende paar jaar goed tussen de oren te krijgen bij hulpverleners, instellingen, politie, justitie en gemeentemedewerkers.

De nieuwe werkwijze blijft bikkelhard nodig. Afgelopen nacht was het nog raak in Esch, waar een aarestatieteam een verwarde man uit zijn woning haalde om over te dragen aan hulpverlenende instanties.  Alleen al in Brabant Noordoost waren er afgelopen jaar al 5898 gevallen van meldingen van mensen met verward gedrag.