Tynni Habraken met haar partner Stephan Visser.
Volledig scherm
Tynni Habraken met haar partner Stephan Visser. © Marc Bolsius

Cel- en taakstraffen kei-ongeluk met zwaargewonde in Schijndel

DEN BOSCH - Drie verdachten van inmiddels 19, 18 en 17 jaar zijn vandaag veroordeeld tot jeugddetentie en taakstraffen door de rechtbank in Breda. Zij legden 24 juni 2017 een kei op de Structuurweg in Schijndel. Tynni Habraken (33) botste op de kei en raakte zwaargewond.  

Alle drie de verdachten worden bestraft volgens het jeugdstrafrecht. De oudste verdachte is weliswaar meerderjarig, maar functioneert volgens de rechtbank op een jonger niveau. De 19- en een 17-jarige krijgen 12 maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De 18-jarige verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard, daarom krijgt hij 10 maanden jeugddetentie opgelegd waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Alle drie de verdachten krijgen ook een taakstraf van 150 uur opgelegd en staan tijdens hun proeftijd 2 jaar onder begeleiding van de jeugdreclassering.

Bij de uitspraak besteedde de rechtbank aandacht aan het feit dit een bijzondere zaak is. De rechtbank overwoog dat de verdachten niemand wilden vermoorden met het plaatsen van de kei. Door de kei op de weg te leggen hebben de jongens echter wel een zeer groot gevaar veroorzaakt voor weggebruikers. Zo’n groot gevaar, dat dit juridisch een poging tot moord oplevert.

De rechtbank veroordeelde de verdachten tot het betalen van een bedrag van ruim € 190.000,-. Ook moet een schadevergoeding worden betaald aan een tweede slachtoffer dat door de kei schade aan zijn auto opliep.

Voor poging tot moord werd onlangs tegen de 19-jarige verdachte 20 maanden jeugddetentie waarvan 4 maanden voorwaardelijk geëist. Ook zou hij geen contact mogen hebben met het slachtoffer en ruim drie ton schadevergoeding moeten betalen. 

Dezelfde eisen hoorde ook de ene 17-jarige verdachte. Tegen de andere tijdens het incident minderjarige verdachte werd 16 maanden jeugddetentie geëist, waarvan 4 voorwaardelijk. Verder moesten wat het OM betreft beide verdachten dezelfde voorwaarden gelden als bij de 19-jarige Schijndelnaar.

Plassen 

De precieze 'rolverdeling' bij het incident werd niet duidelijk tijdens de onlangs gehouden rechtszaak. ,,Ik heb de eerste meters meegeholpen. Maar ik moest plassen en bellen. Toen ik terugkwam lag hij op de weg", zei de 19-jarige Schijndelaar destijds.  

Hij zei niet te hebben gezien hoe Tynni Habraken bovenop de kei botste omdat hij met de andere twee bezig was om weg te rennen naar de auto waarmee ze waren gekomen.

Vanwege de leeftijd stonden de twee jongste verdachten achter gesloten deuren terecht. De oudste verdachte verzette zich tevergeefs tegen een openbare zitting. 

Tijdens de openbare zitting zei Tynni Habraken in een slachtofferverklaring dagelijks met morfine de pijn te bestrijden. Voor haar zijn de Schijndelaren 'laf en minder dan lucht'. ,,Een ongeluk wil ik het niet noemen'', zei zij.  

In afwachting van de veroordeling mochten de verdachten enige tijd geleden naar huis met een elektronische enkelband.

Tynni Habraken botste op de Structuurweg in Schijndel met haar auto op een basaltkei.
Volledig scherm
Tynni Habraken botste op de Structuurweg in Schijndel met haar auto op een basaltkei. © Politie Schijndel
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement