Volledig scherm
De auto na de botsing op een basaltkei. De gelijmde kei was eind mei te zien toen drie verdachten terecht stonden in Breda. © Politie Schijndel/Brabants Dagblad

Geen hoger beroep: straffen 'kei-ongeluk' in Schijndel onherroepelijk

DEN BOSCH/SCHIJNDEL - De straffen die onlangs zijn opgelegd aan drie Schijndelaren van inmiddels 19, 18 en 17 jaar, zijn onherroepelijk. Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) zijn de verdachten niet in hoger beroep gegaan. Dat geldt ook voor het OM. 

De drie werden eind mei  veroordeeld tot een jaar jeugddetentie, waarvan de helft voorwaardelijk, en taakstraffen van 150 uur voor het op 24 juni vorig jaar leggen van een 40 kilo zwaar basaltblok op de Schijndelse Structuurweg waar Tynni Habraken met haar auto bovenop botste. De 18-jarige kreeg een iets lagere celstraf van tien maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar was.

Groot gevaar 

Het drietal is bestraft volgens het jeugdstrafrecht. De oudste verdachte is weliswaar meerderjarig, maar functioneert volgens de rechtbank op een jonger niveau en krijgt daarom toch jeugddetentie. De drie staan tijdens hun proeftijd 2 jaar onder begeleiding van de jeugdreclassering.

De rechtbank overwoog dat de verdachten niemand wilden vermoorden met het plaatsen van de kei. Maar de drie hebben een zeer groot gevaar veroorzaakt voor weggebruikers. Zo'n groot gevaar, dat dit juridisch een poging tot moord oplevert.

Het slachtoffer vroeg ruim 3 ton schadevergoeding om onder meer de woning aan te passen vanwege de rolstoel waarvan zij gebruik moet maken. Wat de rechtbank betreft blijft het bij 190.000 euro.

poll

Is Willem II ondanks het vertrek van topschutter Fran Sol nog steeds favoriet voor de derbyzege?

Is Willem II ondanks het vertrek van topschutter Fran Sol nog steeds favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (66%)
  • Nee (34%)
2930 stemmen