Volledig scherm
Begraafplaats Orthen © @BD

Gemeente werkt mee aan klein crematorium op begraafplaats Orthen

DEN BOSCH - De gemeente bespreekt met stichting Solamen, beheerder van begraafplaats Orthen, de mogelijkheden om een klein crematorium te vestigen op de begraafplaats. ,,We zijn in beginsel positief. Op basis van een integrale afweging van de ruimtelijke aspecten, zoals verkeer, parkeren en cultuurhistorie, doorlopen we de benodigde Ruimtelijke Ordening procedure.''

Dat antwoordt de gemeente op schriftelijke vragen die onlangs zijn gesteld door Paul van der Krabben (Bosch Belang).

Het college 'onderschrijft de grote waarde' van de begraafplaat waarvan Van der Krabben vindt dat 'er alles aan gedaan moet worden' om het voortbestaan te waarborgen.

Gasloos 

Een kleine crematievoorziening voor zo'n 200 crematies jaarlijks moet zorgen voor een sterker financieel draagvlak van de stichting die volgens voorzitter Jean Stevens een jaaromzet heeft van 500.000 euro. ,,We komen met het geld steeds net uit en hebben de afgelopen veertig jaar nooit verlies geleden'', zei hij aldus Stevens onlangs in het Brabants Dagblad.

Het College onderschrijft de wens van de stichting dat het crematorium gasloos is en 'werkt' met groene stroom. Het moet vergelijkbaar zijn met begraafplaats Sint Laurentius, in de Rotterdamse wijk Crooswijk, waar sinds 2013 een klein crematorium staat.

Kruis

Voorzitter Stevens vertelde onlangs in het Brabants Dagblad dat de aula, familiekamer en het beperkte sanitair uit de jaren zeventig bij de linkeringang toe zijn aan een opknapbeurt. Ook moeten dertig akkers op het rijksmonument worden opgeknapt. Inclusief de bouw van een crematorium gaat het volgens Stevens twee tot drie miljoen euro kosten.

Als locatie voor het kleine crematorium is gekozen voor het huidige afscheidsveld, daar waar een groot houten kruis staat.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement