Volledig scherm
Hans Kuijpers en zijn zoon Rob in 2014 poserend voor een Dodge WC-54 Ambulance. © Hans Kuijpers

Hans en Rob doen na schuurbrand tóch mee aan Market Garden: wildvreemde schiet te hulp

SCHAIJK - Alles leek in duigen te vallen voor Hans Kuijpers en zijn zoon Rob uit Schaijk. Zij verloren vorig jaar bij een brand in een schuur vijf bijzondere legervoertuigen. Lang leek het er op dat zij niet mee konden doen met de herdenking van operatie Market Garden. Maar er kwam hulp en wel vanuit een zeer onverwachte hoek.

Alle voertuigen in de schuur waren allemaal niet meer te herstellen. ,,Er was veel te veel schade aan de voertuigen. Je kon er niks meer mee beginnen. Die zaterdagmiddag haalden wij de auto nog van de van aanhanger af en zaterdagavond stond de boel in lichterlaaie.” ,,Na de brand had ik nog een auto waar ik aan kon sleutelen, maar daar had ik echt geen behoefte meer aan. Ik heb alles toen te koop aangeboden op het internet.”, vertelt Kuijpers.

Ruilbeurs

,,Ik ben erg blij dat ik samen met Rob alsnog mee kan doen”, vertelt Kuijpers opgelucht. ,,Ik werd in september op de KTR (Keep Them Rolling) ruilbeurs in Gorinchem aangesproken door een wildvreemde man. Hij vroeg aan mij of ik Hans Kuijpers was en of ik het slachtoffer was van een grote brand. Daarna bood hij een van zijn wagens aan zodat ik toch nog mee kon rijden in de stoet. Als ik er aan terugdenk, krijg ik opnieuw kippenvel.” 

Deze weldoener die Hans Kuijper te hulp schoot is Martijn Klok uit Bussum. Hij heeft contact gezocht via Facebook met de zoon van Kuijpers nadat hij vernomen had dat de familie slachtoffer geworden was van een brand. Kuijpers mag het voertuig, ter waarde van ruim 40.000 euro, één week lenen zodat hij toch nog mee kan doen met de festiviteiten. De Schaijkenaar gaat de auto aankomende zondag ophalen. Kuijpers: ,,Aanstaande maandag ben ik aanwezig op het basecamp op de Vlagheide. Donderdag ben ik met de bolide in Schaijk te vinden om vervolgens opnieuw door te rijden naar het basecamp. Daarna staat de grote Red Ball Route naar Nijmegen op het programma.”

Het verbrandde voertuig is dus een Chevrolet K44 G506. Dit model is zo zeldzaam dat er ter wereld nog maar twaalf werkzame voertuigen van over zijn. Van deze twaalf modellen zijn er twee in Nederland te vinden. Eentje was eigendom van Kuijpers en het andere exemplaar staat in het Oorlogsmuseum Overloon. Het onderstel van de geleende auto is hetzelfde als die van de wagen die in rook op ging, maar het is niet compleet hetzelfde model. Kuijpers zal gaan rijden in een Chevrolet G506 Cargo en heeft er naar eigen zeggen ‘ontzettend veel zin in’.