Gezelligheid en hard geluid zijn niet noodzakelijk aan elkaar gekoppeld
Volledig scherm
PREMIUM
Gezelligheid en hard geluid zijn niet noodzakelijk aan elkaar gekoppeld © BD

Het is tijd voor een tegengeluid tegen geluid

ColumnDe kindervakantieweek in het bos bij mijn dorp: enórme speakers, en als er niet iemand door de microfoon – en dus door het halve bos – aan het roepen is, klinkt er kéiharde muziek.

 1. Ongeloof om harde muziek op festivals, maar branche weet het zeker: ‘Verlagen norm is de doodsteek’
  PREMIUM
  tinnitus neemt toe

  Ongeloof om harde muziek op festivals, maar branche weet het zeker: ‘Verlagen norm is de doodsteek’

  Het verlagen van de geluidsnorm van Nederlandse concerten en festivals is niet de oplossing voor het toenemend aantal tinnituspatiënten en zou de doodsteek betekenen voor de evenementensector, zeggen de twee belangrijkste evenementenorganisaties tegen deze site. ,,Het is absoluut een maatschappelijk probleem, maar wij zijn niet de grote veroorzaker van gehoorschade”, stelt Berend Schans, directeur van de branchevereniging van poppodia en -festivals (VNPF).
 2. Voor altijd vreselijke piep in je oor: ‘vloedgolf’ aan tinnituspatiënten verwacht
  PREMIUM

  Voor altijd vreselijke piep in je oor: ‘vloedgolf’ aan tinnituspa­tiën­ten verwacht

  Experts voorzien een ‘vloedgolf’ aan nieuwe tinnituspatiënten. Het aantal jongeren met oorsuisproblemen neemt zo snel toe, dat kenniscentrum VeiligheidNL ervoor pleit om gehoorschade structureel vroeg op te sporen, het liefst al bij basisschoolleerlingen. Meer preventie, bijvoorbeeld het dragen van oordoppen, kan veel nieuwe patiënten met blijvende gehoorschade voorkomen. De schade is namelijk onomkeerbaar: ‘Dat begint als ik opsta en gaat de hele dag door. Het is om gek van te worden.’