Volledig scherm
© Thinkstock

Inval bij veeboeren in Oost-Brabant wegens subsidiefraude, een persoon aangehouden

OOST-BRABANT - In een onderzoek naar mogelijke subsidiefraude hebben rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag invallen gedaan bij vier woningen en drie bedrijfslocaties in Oost-Brabant. Daarbij is een persoon aangehouden. Ook is onder meer administratie in beslag genomen. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM), dat het onderzoek leidt.

Naast het inbeslagnemen van administratie is ook beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed. 

Het OM heeft zes verdachten op het oog, een van hen werd maandag aangehouden. Zij hebben mogelijk voor een miljoen euro gefraudeerd met overheidsubsidie. Het gaat om een subsidie die bedrijven in de intensieve veehouderij moet stimuleren om weg te gaan uit kwetsbare gebieden rond dorpen en natuur.

De provincie wil de intensieve veehouderij in kwetsbare gebieden rond dorpen en natuur terugdringen. Bedrijven die zich uit deze gebieden verplaatsen kunnen hiervoor subsidie krijgen. De verdachten hebben vermoedelijk voor circa een miljoen euro gefraudeerd met deze regeling. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

In verband met de privacy van de verdachten wordt niet bekendgemaakt in welke plaats de invallen zijn gepleegd.