Volledig scherm
Het landhuis bij Haanwijk is bijna klaar. Brabants Landschap kaan aan invulling gaan denken met onder meer horeca. © Domien van der Meijden

Landhuis Haanwijk van top tot teen gerestaureerd

SINT-MICHIELSGESTEL - De restaurateurs van bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel zijn bijna klaar met het landhuis Haanwijk in Sint-Michielsgestel. Het hoofdgebouw met bijbehorende serre, aanbouw en tuinmuren, ze zijn allemaal van top tot teen onder handen genomen. En er is een ware parel onder de steigers vandaan gekomen.

Eigenaar Brabants Landschap krijgt het landhuis over een paar weken opgeleverd. Want de uitvoerder van Bouwbedrijf Van de Ven meldt dat er nog wat laatste klussen afgewerkt moeten worden met het voegen van stukjes muur en hier en daar nog wat schilderwerk.

De bedoeling is dat Brabants Landschap hier uiteindelijk het Museale Landschapspark Out Herlaer gaat maken, waarvan het landhuis van Haanwijk een onderdeel gaat vormen. Door samen te werken met het Noordbrabants Museum en kasteel Maurick en fluisterboten op De Dommel in te zetten, kunnen de verschillende onderdelen in het gebied aan elkaar gekoppeld worden voor toeristen. 

Het landhuis van Haanwijk stamt uit 1649 en was al een aantal jaren toe aan een zeer grondige restauratie. Die is nu zo goed als afgerond. Ook in het pand zelf zijn alle ruimten stevig onder handen geweest. Restauratie-architect Ben Massop heeft daarvoor zeer uitgebreid onderzoek gedaan en oude verfkleuren terug laten keren en bewerkte plafond ook overeind laten houden in de restauratie.