'Nieuwe' woningen in Rijksmonument Bossche Hinthamerstraat

VIDEODEN BOSCH -Je kunt het nieuwe woningen noemen. Maar omdat je nog zoveel  oude 'onderdelen' ziet zou je dat eigenlijk niet moeten doen.  Dat geldt voor de huurwoningen boven en achter de het pand aan de Bossche Hinthamerstraat waar tot 2013 een koffiewinkel was gevestigd van de familie Sweens.

Eigenaar Joris Polman liet het Rijksmonument de afgelopen twee jaar restaureren. Donderdag was de officiële opening van zes huurappartementen, een achterhuis en een zogenaamde loft. 

Volledig scherm
Trapportaal in de hal van huurappartementen in een Rijksmonument aan de Bossche Hinthamerstraat. © Marc Brink/BD

Familie Sweens bouwde vanaf 1818 haar koffiebranderij ‘De drie Mollen’ uit tot de op een na grootste van Nederland. De branderij bevond zich achter het woonhuis, aan de de  Zuid-Willemsvaart. Daar zijn onlangs enkele woningen verkocht.

De Drie Mollen bestaat uit twee panden, met hun oorsprong in de 16e en 17e eeuw. Begin 1900 gaf de familie Sweens opdracht om de beide panden te voorzien van een gezamenlijke voorgevel. Waarschijnlijk was Ed. Cuypers hiervan de architect. De voorgevel is opgebouwd in neorenaissance stijl.

Herstellen

Eigenaar Lucas Polman heeft het gebouw volledig laten renoveren onder architectuur van Sibo de Man van ODM Architecten. Polman hoopt de oude koffiewinkel snel nieuw leven in te blazen en nog dit jaar te verhuren. 

Bij de restauratie en verbouwing is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en ecologische materialen, zoals houtvezelplaten voor isolatie en kalkverf voor de afwerking van de wanden. Daarnaast is er in veel appartementen gebruik gemaakt van wandverwarming dat ten goede moet komen aan het behoud van het Rijksmonument.

De huurprijzen variëren van 1500 tot 1900 euro per maand. 

Volledig scherm
Een van de woningen aan de Bossche Hinthamerstraat. © Roy Lazet
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement