Oertijdmuseum heeft unieke aanwinst: een langnekdino uit de VS

VIDEOBOXTEL Het Oertijdmuseum in Boxtel heeft de hand weten te leggen op een ruim 20 meter lang, skelet van een 150 miljoen jaar oude dinosaurus, een Diplodocus. Het is de eerste keer dat een zo groot en origineel dinosaurus-skelet in een vaste tentoonstelling in Nederland te zien zal zijn. 

Na Zwitserland en Denemarken is dit pas het derde originele Diplodocus skelet dat te zien zal zijn in Europa. Het versteende skelet werd in 1993 in Wyoming, USA, opgegraven. Men kwam echter nooit aan het prepareren toe. Via een Zwitsers collega-museum, komt het oeroude skelet nu naar Boxtel. 

Daar moeten de meeste van de ca. 300 botten eerst nog uit het omliggende gesteente vrij-geprepareerd worden. Voor een skelet van deze grootte moet daar al snel ruim 10.000 manuren voor gerekend worden. Het prepareren van de uiterst tere versteende botten gaat binnenkort in de nieuwe en speciaal uitgeruste laboratoria van het Oertijdmuseum van start. 

Bezoekers kunnen de komende drie jaar de voortgang dagelijks komen bekijken. Ongeveer 70 % van het skelet is bewaard gebleven, mogelijk zelfs met een stuk huid. Op 10 oktober geeft gedeputeerde Henri Swinkels de aftrap in het museum voor de onthulling van deze langnekdino. In Boxtel wordt een laboratorium ingericht.

Volledig scherm
De botten van de Diplodocus liggen al in Boxtel. © Archief Oertijdmuseum
  1. Zorgwekkende beelden uit 'spookstad' Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
    VIDEO

    Zorgwekken­de beelden uit 'spook­stad' Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

    Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend te noemen. Het coronavirus heeft nu al 26 doden geëist, meer dan 900 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.