Volledig scherm
© anp

Oost-Brabant opent aanval op drugsgebruik jongeren

DEN BOSCH - Verslavingszorg, GGD en burgemeesters binden de strijd aan met drugsgebruik door jongeren in de regio Oost-Brabant. Het is de eerste keer dat het thema op zo’n grote schaal wordt aangepakt.

Jongeren vinden drugsgebruik steeds normaler en dat baart de GGD, Novadic Kentron en burgemeesters in Oost-Brabant grote zorgen. Daarom werken de diensten met ruim veertig gemeenten aan een nieuwe campagne om het drugsgebruik in dit deel van de provincie een halt toe te roepen. De voorlopige titel: ‘Drugs? Dat kunnen we hier niet gebruiken’.

De trend is lastig met cijfers te staven, maar beide instanties merken dat de meeste tieners en twintigers niet meer opkijken van een joint of pilletje. Diverse ex-verslaafden, jongeren en zorgspecialisten constateren die ontwikkeling ook. Dat blijkt uit een uitgebreide rondgang van het Brabants Dagblad. 

De precieze inhoud van het programma wordt pas eind dit jaar bekend, als alle lichten voor het project definitief op groen staan. De campagne zal lijken op ‘Think before you drink’, dat gericht is tegen alcoholgebruik door jongeren. In dat kader wordt voorlichting gegeven in sportkantines, kroegen en op scholen. 

Grootste regio

Het nieuwe project wordt straks uitgerold in alle gemeenten van de veiligheidsregio’s Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost. Dat is grofweg het gebied rondom Den Bosch, Oss en Eindhoven. Het is de eerste keer dat de GGD in zo’n grote regio een campagne begint specifiek tegen drugsgebruik. Gemeenten hebben veelal wel eigen programma’s, maar die zijn veel kleiner van opzet.

De pilot duurt in eerste instantie vier jaar en wordt daarna mogelijk met nog eens vier jaar verlengd. Als het experiment succesvol is, bijvoorbeeld omdat er aantoonbaar minder geblowd wordt in de omgeving, volgen andere regio’s waarschijnlijk snel het voorbeeld van Oost-Brabant.