Volledig scherm
Peerke Donders. © Archief

Peerke Donders te kijk in gemeentehuis Gestel

SINT-MICHIELSGESTEL - Het is deze maand 176 jaar geleden dat Petrus Donders (Peerke) voorgoed vanuit Nederland vertrok naar Suriname om daar de rest van zijn leven te wonen en te werken. Reden voor een tentoonstelling in Sint-Michielsgestel.

Bijna acht jaar lang, van najaar 1831 tot juli 1839, was hij inwoner van Sint-Michielsgestel, eerst op het kleinseminarie Beekvliet en later op het grootseminarie, dat toen nog gevestigd was op Nieuw Herlaar.

Een bijzondere man, die zijn leven in dienst stelde van de (melaatse) medemens in Suriname. Hij werd in 1982 zalig verklaard. In september zal heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar speciale aandacht besteden aan deze dorpsgenoot.

Van dinsdag 4 september tot en met vrijdag 21 september zal er in de hal van het gemeentehuis aan het Meanderplein een kleine, voor iedereen gratis toegankelijke tentoonstelling te zien zijn, waar op een zevental banners het leven en de bijzondere verdiensten van Peerke Donders worden verbeeld.

Op dinsdag 11 september verzorgt Paul Spapens een lezing over Peerke in Ontmoetingscentrum De Huif. De aanvang is 20.00 uur. Toegang voor leden van de heemkundevereniging is gratis, aan niet-leden wordt een bijdrage van twee euro gevraagd.