Volledig scherm
Leden van de Satudarah Motorcycle Club bij het Justitieel Complex Schiphol. Foto: ANP KOEN VAN WEEL © ANP

'Satudarah verbieden is zinloos'

DEN BOSCH - Het is een illusie dat een verbod op motorclub Satudarah zin heeft, zo betoogde advocaat Erik Thomas vanmorgen namens de motorclub voor de rechtbank Den Haag. ,,Er zitten boeven bij Satudarah, zeker. Maar die zitten ook bij supportersverenigingen van voetbalclubs of bijvoorbeeld bij politieke partijen. Een verbod op de club maakt van de leden niet ineens lieverdjes."

Het Openbaar Ministerie wil een verbod op de motorclub en had daartoe een civiele procedure aangespannen bij de rechtbank in Den Haag. Satudarah handelt volgens het OM in strijd met de openbare orde en heeft een subcultuur ontwikkeld die geweld verheerlijkt. Maar Thomas benadrukt dat er een groot verschil is tussen het individu en de club. ,,Deze kwestie hoort thuis bij het strafrecht."

Eerder kreeg het OM het voor elkaar om motorclub Bandidos de nek om te draaien. Op de eerste zittingsdag zei officier van justitie Toine van de Ven vorige week dat de club ‘een gevaar voor de samenleving is’.

Van de Ven somde een groot aantal incidenten op waarbij leden van Satudarah betrokken waren. Tegen enkele kopstukken van Satudarah, onder wie de Tilburgse broers Angelo en Xanterra M., lopen ook nog individuele strafzaken.

Het verbod zou overigens gelden ook voor een aantal zogeheten supportclubs van Satudarah, waaronder de in Tilburg gevestigde Yellow Snakes.

De uitspraak volgt op 18 juni.

Lees de rechtszaak terug via de tweets van verslaggever René van der Lee:

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement