Tanker botst tegen spoorbrug in Zaltbommel, hulpdiensten voorkomen verkeersinfarct op A2

VIDEOZALTBOMMEL - Op de Waal bij Zaltbommel is in de nacht van woensdag op donderdag een tanker tegen een pijler van de spoorbrug gevaren. 

Hulpdiensten legden het autoverkeer op de snelweg A2 plat in beide richtingen. Maar ook het treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch. Inmiddels rijdt alles weer. 

Het schip, een 105 meter lange tanker van een Duitse rederij, kwam in de dichte mist in aanvaring met de pijler van de spoorbrug en is daardoor beschadigd geraakt, maar lekt geen stoffen, zegt woordvoerster Jolanda Meeder van de veiligheidsregio Gelderland Zuid. De veiligheidsregio meldde rond 07.00 uur dat de spoorbrug geen schade heeft opgelopen.

Quote

In de tanker zitten gevaarlij­ke stoffen, die worden overge­pompt naar een ander schip

Jolanda Meeder, Veiligheidsregio Gelderland Zuid

De lading van de tanker wordt in de loop van de dag overgepompt. ,,In de tanker zit een gevaarlijke stof (kaliumhydroxide). Die stoffen moeten worden overgepompt in een ander schip. De tanker ligt nu stabiel onder de Martinus Nijhoffbrug van de A2. Dat kan geen kwaad.” 

De tanker wordt op zijn plaats gehouden door een containerschip dat strak tegen het beschadigde schip is gelegd. Het scheepvaartverkeer was gestremd, maar inmiddels mogen er mondjesmaat schepen langs.

Bijna groot verkeersinfarct als het schadeonderzoek langer had geduurd

Om te voorkomen dat er een enorm verkeersinfarct zou ontstaan op de A2 bij de start van de ochtendspits, is met man en macht gewerkt om te beoordelen of het verantwoord was om de weg weer open te stellen. Een tijdlang stonden er in beide richtingen drie grote rode kruizen boven de snelweg. Vrachtverkeer sukkelde daarom al via binnenwegen naar een andere route, maar inmiddels is de A2 weer in beide richtingen open sinds ongeveer half vijf deze ochtend.

Niemand raakte gewond bij de botsing.

Volledig scherm
Een tanker botste tegen een van de pijlers van de brug © Meesters Multi Media/Hans Verbeek
Volledig scherm
Een tanker botste tegen een van de pijlers van de brug © Meesters Multi Media/Hans Verbeek
Volledig scherm
Een tanker botste tegen een van de pijlers van de brug © Meesters Multi Media/Hans Verbeek
Volledig scherm
Tanker tegen pijler van spoorbrug gevaren op Waal bij Zaltbommel. © Meesters Multi Media/Bart Meesters
Volledig scherm
Hulpdiensten in de weer bij de Martinus Nijhoffbrug in Zaltbommel. Een schip vaarde er tegen een van de pijlers van de spoorbrug. © Bart Meesters