Wethouder Marcelle Hendrickx op de plek waar ze in de meest hectische periode van haar leven rust zocht: museum De Pont.
Volledig scherm
Wethouder Marcelle Hendrickx op de plek waar ze in de meest hectische periode van haar leven rust zocht: museum De Pont. © Dolph Cantrijn

Wethouder Marcelle Hendrickx was woedend op haar man Diederik Stapel: 'Ik zei: je vergooit alles wat we hebben opgebouwd'

TILBURG - ,,Ik ben zachter geworden. Naar de mensen die ik lief heb, naar de wereld." Dat zegt Marcelle Hendrickx, D66-wethouder van onder meer onderwijs, cultuur en jeugdzorg in Tilburg over de impact die de affaire rond haar man, de wegens wetenschapsfraude ontslagen Diederik Stapel, had op haar. 

,,Ik kijk nu met veel meer compassie naar mensen die grote fouten maken, maar ook naar hun omgeving." In een interview in het Brabants Dagblad vertelt Hendrickx openhartig over haar jeugd (,,ik ben heel boos geweest op mijn vader, we lijken erg op elkaar"), over haar soulmate Stapel (,,geen liefde op het eerste gezicht, nee") en over 'de affaire'. ,,Ik heb wel eens tegen Diederik gezegd: je vergooit alles waarin we hebben geïnvesteerd: onszelf, ons gezin, onze kinderen. Ik sta voor een groot ravijn en het is aan mij om die brug te leggen."

Quote

Ik heb wel eens tegen Diederik gezegd: je vergooit alles waarin we hebben geïnvesteerd.

Marcelle Hendrickx

Woedend

Diederik Stapel.
Volledig scherm
Diederik Stapel. © ANP

Woedend is ze destijds geweest, 'op de universiteit die het allemaal had laten gebeuren, op de media die hem en het gezin disproportioneel te lijf gingen'. ,,Maar dan lag ik opgefokt in bed en dacht: Ja Hendrickx, al deze mensen hebben hun eigen pijn. Ook de rector ligt hiervan wakker. Journalisten denken: dit is een groot verhaal. Ik heb minder snel mijn oordeel klaar."

Ze vertelt ook over de ambitie die ze al koesterde voordat in 2011 die bom barstte: niet langer het woord voeren voor politici (,,voor goede bestuurders is dat leuk en leerzaam, maar soms is er niet eens betrokkenheid, laat staan inhoud en competenties), maar zelf aan de touwtjes trekken. Wat drijft haar als wethouder? Wat trekt haar zo in Tilburg en de Tilburgers? Hoe ziet ze haar verdere toekomst in het openbaar bestuur? 

Lees het zaterdag in het Brabants Dagblad. ,,Burgemeester? Lijkt me prachtig!" 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement