Volledig scherm
De kermis in Tilburg. © Beeld werkt

Veel nieuws en niet al te druk: dit was de Tilburgse kermis

TILBURG - Met knallend vuurwerk is zondagavond de 450ste Tilburgse kermis afgesloten. Wie over tien jaar terugdenkt aan deze editie zal waarschijnlijk als eerst denken aan het 3-jarige jongetje dat bekneld kwam te zitten onder een karretje van een attractie. Het ongeluk, het sluiten van de Chaos én het slechte weer drukten hun stempel op het feest.

Wie wat langer nadenkt, herinnert zich over tien jaar misschien nog de eerste keer dat het mogelijk was om te genieten van optredens en diners op 50 meter hoogte. De laatste dagen hing er een bungeejump-bakje aan deze hijskraan. Daarmee had de kermis drie nieuwe elementen, die de verder nog wat rustige Spoorzone kleur gaven. 

Aan nieuwigheden sowieso geen gebrek dit jaar. Zo was er voor het eerst veel straattheater. Neem het NS-Plein, dat was omgetoverd tot groot Tiroler dorp. Op sommige dagen wist het publiek de weg naar het dorp nog niet zo goed te vinden, maar hoe later in de week, hoe drukker het er werd. Het was op dinsdag de start van een nieuwe thema-avond: kermiscarnaval. Op het Piusplein is dit al een paar jaar een succes, maar dit keer werd het door de gemeente omarmd. Wat zeker terug mag komen, maar dan in grotere oplage, zijn de blauw-roze carnavalssjaals die over de kermis werden uitgedeeld. 

Roze Maandag

Net zo'n feest als anders was het op Roze Maandag. Al was het, mogelijk door het weer, wat rustiger dan andere jaren. In een stoet trokken hetero's, homo's, lesbiennes en dragqueens van het station naar de stad. Onderweg gadegeslagen door verbaasde Belgische voetbalfans. Zoiets kan alleen in Nederland, was de conclusie. 

De kermis bleek goed te combineren met het EK voetbal voor vrouwen. Over het algemeen zal de kermisbezoeker niet veel van het voetbalfeest op het Pieter Vreedeplein en in het Willem II-stadion gemerkt hebben. Buiten het feest rond België-Nederland op Roze Maandag viel het aantal voetbalfans in de stad in het niet bij de kermisgangers. 

Rustiger

In 2018 is de kermis 20 tot 29 juli. De gemeente hoopt ongetwijfeld op een rustiger editie dan dit keer. Qua incidenten dan. De kermis kan wel meer bezoekers gebruiken. 

Wie er dan zeker weer bij hoopt te zijn is Ria van Dijk. Deze 'Luchtbuks Ria' zou dan voor de 82ste keer kunnen schieten op de kermis. ,,Als ik er nog ben'', grapte ze deze week zelf. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement