Volledig scherm
Het wachten bij de Spinning Coaster op het Besterdplein. © Tom van der Meer/BD

VIDEO: Bouwers doden laatste uren met rondjes in eigen attractie

TILBURG - De laatste schoonmaak, nog één check, wat proefrondjes en dan wachten tot het 15.00 uur wordt. Zo zien de laatste uren eruit van de - hoofdzakelijk - mannen die de afgelopen dagen hebben gebouwd aan de tientallen grote attracties op de Tilburgse kermis. 

Vrijdagavond om 18.00 uur gaat de kermis officieel open, maar drie uur eerder kunnen bezoekers al in de attracties. Zaak dus om op tijd klaar te zijn. Her en der wordt in de laatste uurtjes nog een hobbelpaard vastgeschroefd, maar de meeste exploitanten maken zich niet druk meer. 

,,Het was een hele klus. Twee dagen aan het opbouwen geweest'', zegt Colin Buwalda van de Spinning Coaster op het Besterdplein. Met tien man heeft hij van 's ochtends vroeg tot in de avonden doorgewerkt. Vrijdag rond de middag kunnen ze wat rustiger aan doen. ,,De laatste lampjes ophangen, een beetje schoonmaken. Dan is het eigenlijk wel klaar.'' 

Buren

Hij doodt de tijd door wat praatjes te maken met zijn 'buren', zijn medewerkers maken vast wat rondjes in de eigen attractie. ,,In Tilburg staan we eigenlijk wel te trappelen tot we open kunnen. We hebben genoeg kosten gemaakt. En het is nog altijd de belangrijkste kermis van Nederland.'' 

  1. Opgepakte kermisexploitant Ronald Streekstra is nóg boos na actie in Tilburg: 'Nooit zoiets doms meegemaakt'

    Opgepakte ker­mis­ex­ploi­tant Ronald Streekstra is nóg boos na actie in Tilburg: 'Nooit zoiets doms meegemaakt'

    TILBURG - ,,Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat mensen zó dom zijn.” De voormalige kermisexploitant Ronald Streekstra (56) kan zich er nog over opwinden dat hij en zijn Duitse collega Norbert Krawczyk vorige maand op de kermis in Tilburg op afstand werden gehouden toen een jochie van 3 jaar klem kwam te zitten in diens kinder achtbaan. ,,Als ze naar ons hadden geluisterd was het in een paar minuten klaar geweest”, zegt Streekstra, ,,nu heeft het driekwartier geduurd.”