Acht restaurants krijgen eerste Michelinster, geen verrassingen bij twee- en driesterrenzaken
Update / VIDEOHet is weer de dag van het jaar voor culinair Nederland: wie krijgt er een ster, wie krijgt een tweede en wie - help - verliest de status die Michelin verleent aan de top van de restaurantwereld? Brabant en Limburg deden het goed in de categorie ‘nieuwkomers’, maar de echte top bleef ongewijzigd.
Delen per e-mail
Vooraf werden Daalder in Amsterdam en Meliefste in Wolphaartsdijk getipt als kanshebbers voor hun eerste ster, maar zij vielen uiteindelijk allebei buiten de prijzen . De nieuwkomers met een eerste ster werden: Eden (Valkenswaard), Marrees (Weert), Varsaen (Ravenstein), Beluga Loves You (Maastricht), Rantrée (Maastricht), Noble Kitchen (Cromvoirt), Zout & Citroen (Oosterhout) en Graphite by Peter Gast (Amsterdam).
Voorafgaand aan de nieuwste culinaire sterrenregen telde ons land nog drie driesterrenrestaurants en achttien zaken met twee sterren. Dit aantal bleef gelijk, omdat alle zaken hun sterrenaantal behouden. Zo ook De Librije, die al sinds 2004 mag rekenen op drie sterren. ,,En we vinden het nog steeds leuk”, zegt Thérèse Boer, die het hoogstaande culinaire etablissement runt met haar man Jonnie. ,,En het is fijn om hier weer te staan."
Minder sterren
Toch zal Nederland in de praktijk maar twee restaurants hebben met drie sterren. Jacob Jan Boerma van De Leest besloot onlangs om zelf zijn drie sterren in te leveren, waardoor er nog twee overblijven. Naast De Leest zijn er na vandaag meer zaken die met minder sterren verder moeten. Blok's (Amstersfoort, *), Bridges Dining (Amsterdam, *), La Trinité (Sluis, *), Strandlodge (Winterswijk, *) en Beluga (Maastricht, **) raken allemaal een ster kwijt.
Laatstgenoemde is tegelijkertijd ook een nieuwkomer met één ster. Beluga had onder de oude eigenaar Hans van Wolde twee sterren, maar de nieuwe chef-kok Servais Tielman moest zich met Beluga Loves You opnieuw bewijzen om de sterren te verdienen. Het resulteerde in één ster.
De eerste gids werd dit jaar in ontvangst genomen door de vrouw van voormalig sterrenchef Lucas Rive. Het was een teken van waardering naar Rive, die afgelopen kerst na een kort ziekbed overleed op 57-jarige leeftijd. Hij was jarenlang werkzaam als chefkok bij restaurant De Bokkedoorns in Overveen, dat onder zijn leiding twee Michelinsterren kreeg. In 2013 opende hij in Hoorn restaurant Lucas Rive, dat eveneens werd beloond met een Michelinster.
Nieuwe awards
De Franse bandenfabrikant reikte dit jaar voor het eerst drie prijzen uit. Nieuw is de Young Chef Award voor de 23-jarige Cas Pikaar van restaurant Doyy in Eindhoven. Voor het eerst was er ook de Service Award, die Michelin in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland toekende aan Peter Bruins van restaurant Bokkedoorns in Overveen. De beste sommelier van het jaar is Koen van der Plas van Kasteel Heemstede in Houten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De állerbeste broodbakker ter wereld opent eigen zaak (en verkoopt brood met zeealgen en inktvisinkt)
Brood bakken zit Peter Bienefelt in de genen. De 46-jarige bakkerszoon uit Barendrecht schopte het al tot beste broodbakker van de wereld. Toch had hij nooit een eigen zaak. Midden in de coronacrisis waagt hij nu de stap: vandaag opende hij zijn eigen desembakkerij in Rhoon. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUM
Kokos, lijnzaad, of ‘gewoon’ olijf: zo kies je de juiste olie voor jouw gerecht
Olie geeft gerechten smaak, een knapperig laagje en bindt dressings. Maar wanneer pak je olijfolie en wanneer zonnebloemolie? Culinair journalist Laura de Grave maakt je wegwijs. -
Wat Eten We Vandaag: Zwarterijstbowl met tahinsaus
Hoe gaaf ziet deze vegetarische bowl eruit? Door de zwarte rijst komen de felle kleuren van de groenten goed naar voren. De bowl wordt geserveerd met een spiegelei en tahinsaus; een heerlijke combinatie van smaken. -
Koken & eten
Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’
Een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde opende gisteren de ogen van veel kijkers. De makers lieten zien dat grote producenten van flesvoeding meer vragen voor dezelfde babymelk als die van een huismerk.
-
Wat Eten We Vandaag: Preitaart met pangasiusfilet
Een hartige taart vinden wij minstens zo lekker als de zoete variant. In dit recept gaan wij voor een hartige preitaart met een vulling van pangasiusfilet, ricotta en erwten. De preitaart is goed gevuld waardoor deze perfect is als avondmaaltijd. -
Met een sterrenmaaltijd door de stad wandelen? Dat kan sinds kort in Rotterdam
Wandelingen langs restaurants voor een afhaalhapje blijken populair in coronatijd en deze ‘veilige hobby’ krijgt nu een chique variant. In Rotterdam kunnen wandelaars sinds vorig weekend langs sterrenzaken hobbelen voor een coquille of ravioli van linzen. De tochten blijken populair. ,,Voor komend weekend zijn veel tijdsloten al volgeboekt.” -
PREMIUMKoken & eten
Zelf brood bakken met de kinderen: met deze tip van topbakker Toon kan het niet mislukken
Je eigen brood bakken is een goede manier om de kinderen bezig te houden als de zon het laat afweten. Wie het écht goed wil aanpakken, laat de dure broodbakmachines voor wat ze zijn, adviseert topbakker Toon De Klerck. Hij deelt zijn trucs en drie heerlijke recepten waarmee je thuis zelf aan de slag kunt.