Aldi geeft als vijfde supermarktketen zijn kippen een beter leven
Koken & etenAldi heeft als vijfde supermarkt aangekondigd in 2023 volledig over te gaan op de verkoop van kip die een beter leven krijgen. Het gaat om het keurmerk Beter Leven en Aldi heeft toegezegd alleen nog kip te gaan verkopen met minimaal één ster.
Geweldig nieuws, vindt Wakker Dier de stap van de van oorsprong Duitse supermarktketen. Aldi is na Albert Heijn, Lidl, Jumbo en Plus de vijfde die alleen nog kippenvlees in de schappen legt met een ster op het etiket. Hiermee zijn de grootste supermarkten over de drempel. Alleen nummer 4 in ons land - Spar heeft na AH, Jumbo en Aldi de meeste vestigingen - heeft de stap nog niet gemaakt. Aldi bevestig het bericht van Wakker Dier.
Wakker Dier meldt de vijf supermarkten die overstappen in het zonnetje te zetten met een radiospot. Hiermee wil de dierenwelzijnsorganisatie een signaal afgeven aan de overige supermarkten dat zij niet meer achter kunnen blijven, zo meldt de dierenwelzijnsorganisatie. Twaalf Nederlandse supermarkten hebben nog niet toegezegd het welzijn van hun kip te verbeteren.
Deze supermarkten – waaronder naast Coop, DekaMarkt, Dirk en Hoogvliet ook Spar – zijn lid van de inkooporganisatie Superunie. Gezamenlijk hebben zij een marktaandeel van ongeveer 20 procent. Het voordeel, vindt Wakker Dier, is dat ze in één klap het beleid voor honderden supermarkten kunnen bepalen.
Verse kip
Overigens geldt deze stap voor verse kip. Met verse kip bedoelt Wakker Dier ‘kip die bedoeld is voor de avondmaaltijd’. Het gaat volgens de woordvoerder om ‘het overgrote deel van de verkochte kip’. ,,Kip uit de diepvries, conserven of kip verwerkt in salades en andere gemaksproducten vallen hier niet onder.” De kipvleeswaren van Aldi voldoen volgens Wakker Dier eind dit jaar allemaal aan het Beter Leven keurmerk. ,,Andere supermarkten hebben deze stap op kipvleeswaren al gezet, dus dat betekent dat aan het einde van dit jaar alle kipvleeswaren ten minste één ster hebben.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Bernice Bovenkerk (Wageningen University) legt in deze video uit waarom we een varken eerder zielig vinden dan een vis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Foodtrucks steeds populairder: ‘Deze trend zal nog twintig jaar duren’
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Waarom blijven mensen ervan smullen? En komt er een einde aan de groei nu corona voorbij is? Wij spreken drie enthousiaste foodtruckers over hun succes en toekomst. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Koken & eten
Stook jij de barbecue op nu het warm wordt? Met deze 5 bbq-gerechten van topchefs maak je indruk
Na een reeks dagen met koud en regenachtig weer breekt deze week eindelijk een zonnige periode aan, met temperaturen boven de 20 graden. De lente keert terug en daarmee ook de barbecue. Wat leg jij erop?
-
PREMIUM
Winnaar Heel Holland Bakt bakt vegan maar het moet wel lekker zijn: 'Ik ben een luxepoes'
Enzo Pérès-Labourdette (30) is de winnaar van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. De uitbundige kunstenaar en illustrator imponeerde met zijn creatieve, plantaardige baksels zelfs topbakker Robèrt van Beckhoven. Het was wel aanpoten tijdens de opnamen. ‘Ik ben kilo's afgevallen.’ -
PREMIUMVideo
Zo viel Shirma Rouse 60 kilo af: ‘Ik ga niet meer elke dag naar supermarkt’
Dik 60 kilo viel ze al af. De Rotterdamse zangeres Shirma Rouse (41) veranderde niet alleen haar dieet, maar haar hele manier van leven. In deze krant legt ze uit hoe ze dat deed. ,,Mensen kijken nu heel anders naar me.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Pizza shoarma uit de airfryer
Je kunt veel gerechten bereiden in een airfryer; zo ook pizza’s. De winst zit hem onder andere in de bereidingstijd: een pizza uit de airfryer is sneller klaar dan een pizza uit de oven. Wij bereiden deze pizza met shoarma en maken ’m af met knoflooksaus.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer